Trecutul penal al lui Horațiu Potra. Acuzații de trafic de droguri, prins cu arme militare și amenințări la adresa șefului Romgaz: „Sperăm că-ți place pădurea din Bazna sau Blăjel la fel cum îți plac femeile”
Fost luptător al Legiunii Străine Franceze, Horațiu Potra a fost reținut după ce a fost oprit de polițiști duminică noaptea, în timp ce se îndrepta spre București, unde pregătea acțiuni de destabilizare împreună cu alte 20 de persoane, după cum a susținut Poliția. Se deplasau cu mai multe autoturisme, pe rute diferite. În mașini au fost găsite arme albe, un pistol și materiale pirotehnice. Aceștia aveau liste cu nume de politicieni și jurnaliști împotriva cărora urmau să desfășoare acțiuni de intimidare, după cum au relatat Digi 24 și Euronews. Potra coordonează serviciile de pază ale lui Călin Georgescu, fiind un susținător declarat al acestuia. Fostul candidat la președinție a negat că ar avea o legătură cu acesta însă. Nu este prima dată când Horațiu Potra este vizat de o anchetă a poliției.
În 2010, Horațiu Potra a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, alături de alți șase bărbați, pentru trafic de droguri și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Potra era acuzat că înființase o cultură de cannabis la ferma pe care o deținea în Mediaș, iar „locotenenții” săi vindeau drogurile.
- La finalul procesului, în 2011, Horațiu Potra a fost condamnat doar pentru armele deținute ilegal, descoperite atunci la percheziții.
- Despre cultura de cannabis, el a susținut în fața judecătorilor că ar fi fost plantată de un cetățean olandez, căruia îi închiriase ferma, iar când a descoperit-o i-a dat foc. Instanța l-a crezut.
- DIICOT acuza că Potra incendiase cultura de cannabis pentru a șterge urmele, arată datele din dosarul consultat de HotNews.
După ce și-a încheiat activitatea de luptător la Legiunea Străină Franceză, Horațiu Potra a revenit în țară și, într-o primă fază, a devenit proprietarul unei ferme zootehnice din Mediaș. În noiembrie 2009, Potra a închiriat ferma unui cetățean olandez, încheind un ”contract de locațiune”. În aceeași perioadă, Horațiu Potra mai avea un local în oraș. Potrivit procurorilor DIICOT, la respectivul local erau vândute droguri prin intermediul unuia dintre angajați.
În 2010, în zona Mediaș se răspândise informația că la ferma fostului luptător al Legiunii Străine Franceze se cultivă cannabis. Interceptările confirmă că cei supranumiți ”locotenenții” lui Potra vindeau droguri. În convorbirile telefonice interceptate canabisul era codificat: “gloanţe”, “muniţie” sau ”cozonac”.
A ars cultura clandestină când a aflat că este anchetat
Datele din dosar arată și că membrii grupării lui Potra au avut o cârtiță în sistem, care i-a avertizat că sunt vizați de o anchetă DIICOT.
Extras interceptări între membrii grupării Potra:
“Vezi că ţi-am ţinut şi ţie două felii de cozonac…”;
“…Vreau să îmi dai şi mie unu, două de-alea că-ţi plătesc cât…cum îi la tine, nu cum îţi dau io…”
“Am vorbit cu nişte oameni de acolo de la D.I.I.C.O.T., nu mai vorbesc prin telefon acum, ştii?…”, etc.;
Scurgerea de informații a făcut posibil ca la momentul perchezițiilor la ferma lui Horațiu Potra să nu mai fie găsite decât resturi vegetale arse. Mai mult, acesta și-a pregătit și o strategie de apărare. S-a apărat în fața instanței susținând că de fapt cetățeanul olandez căruia îi închiriase ferma a cultivat plantația de canabis fără știrea sa iar când a aflat a întrerupt imediat colaborarea cu el și a distrus respectiva cultură, dându-i foc.
Cum a fost motivată achitarea
Judecătorii de la Tribunalul Sibiu și cei de la Curtea de Apel Alba Iulia, care au judecat dosarul la fond și în calea de atac, l-au crezut pe Horațiu Potra și au decis achitarea acestuia pentru trafic de droguri. Cetățeanul olandez, audiat de judecătorii români prin comisie rogatorie, a negat că ar fi plantat cannabis cât timp s-a aflat în România sau că ar fi vândut droguri.
”Din economia actelor şi înscrisurilor de la dosar (acte de reziliere a contractelor, declaraţiile inculpatului Potra) reiese, fără dubiu, că în momentul depistării activităților ilegale, acesta a reziliat contractul de închiriere, distrugând prin ardere cultura de cannabis rămasă. Aceste aspecte sunt confirmate de probele testimoniale cu referire specială la depoziţia martorului cu identitate protejată, coroborate cu procesele verbale de percheziţie şi cercetarea la fața locului efectuate la data de 29.09.2010, când la fermă au fost descoperite doar urme de substanţă vegetală arsă şi resturi vegetale. (…) Curtea precizează că prezumţiile relevate de către Parchet nu sunt suficient de puternice, clare şi concordante, astfel încât să justifice o condamnare, atâta timp cât din coroborarea acestora nu rezultă cu certitudine implicarea inculpatului în cultivarea fără drept a drogurilor de risc în vederea comercializării”, au motivat judecătorii Curții de Apel Alba Iulia soluția de achitare.
Potra prins cu trei arme militare în 2010
Instanța a decis totuși condamnarea lui Horațiu Potra la 2 ani și 8 luni închisoare cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. La perchezițiile domiciliare din toamna anului 2010, la locuința sa au fost găsite trei arme militare cu glonț, 149 de cartușe, două grenade, un pistol cu aer comprimat.
La vremea respectivă, Horațiu Potra nu figura în Registrul Naţional al Armelor ca fiind deţinător de arme şi muniţii. În instanță, avocatul său a depus un înscris care atesta că ”Horațiu Potra este ultra calificat pentru deținerea şi utilizarea armelor”.
„Inculpatul este o persoană inteligentă, a intrat la facultatea de Electrotehnică în perioada când puţini reuşeau, a stat în Legiunea străină, a fost gardă de corp pentru prinţul Qatarului, iar când prinţul a efectuat o vizită în România, inculpatul Potra Horațiu a primit drept de port armă”, a pledat avocatul fostului luptător în instanță.
Condamnarea lui Potra a rămas definitivă în anul 2011, însă șase ani mai târziu, pe 28 decembrie 2017 a obținut reabilitarea.
Ceilalți inculpați din dosar, trafic de droguri și deținere în vederea consumului, au primit pedepse cu suspendare, cuprinse între 2 și 3 ani.
La Curtea de Apel Alba Iulia, procurorul DIICOT a cerut pedepse cu executarea, invocând gravitatea faptelor dar și că Horațiu Potra „a încercat să preconstituie înscrisuri pe parcursul procesului penal care să-l disculpe”.
Trimis în judecată și pentru amenințarea directorului Romgaz
În 2020, Horațiu Potra a fost trimis în judecată într-un al doilea dosar, cel în care a fost acuzat că l-a amenințat pe directorul Romgaz, Adrian Volintiru.
”Bună ziua domnul Director, vă dorim noroc în afaceri cât și pe postul ocupat politic. Ai uitat regula, când trăiești bine, trebuie să înapoiezi ceva. Nu respecți ce promiți, ai uitat cine te-a pus acolo. O să-ți aducem aminte rapid! Sperăm că-ți place pădurea din Bazna sau Blăjel la fel cum îți plac femeile. O să facem o plimbare să te familiarizezi, sunt locuri ascunse greu de accesat! Fii înțelept, profită de piscina hotelului vecin Expro și nu ne pune să ne deplasăm în Transilvania că-i de rău pentru tine și cei dragi! Succes!”, a fost SMS-ul trimis de Potra directorului Volintiru. Apoi l-a sunat de două ori, avertizându-l că va ajunge la el.
Speriat, directorul Romgaz a sesizat Serviciul Grupuri Infracționale Violente din cadrul Poliției Capitalei. Dosarul instrumentat de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a fost trimis în judecată în august 2020.
În camera preliminară, avocatul lui Horațiu Potra a anunțat instanța că învederează faptul că „domnul Potra și-a arătat disponibilitatea de a ajunge cu persoana vătămată la o împăcare”. „Într-adevăr există o disponibilitate în acest sens și din partea persoanei vătămate”, a replicat avocatul lui Adrian Volintiru, potrivit încheierii hotărârii de cameră preliminară. Nici dosarul și nici soluția nu au fost făcute publice pe portalul instanței.