Trump spune că „absolut” ar lua în considerare să retragă SUA din NATO, dacă membrii nu „își plătesc facturile”
Donald Trump a afirmat că ar lua „absolut” în considerare posibilitatea ieşirii Statelor Unite din NATO dacă aliaţii nu „îşi plătesc facturile”, transmit EFE şi AFP, citând un interviu acordat de preşedintele ales al SUA postului NBC, din care au fost difuzate duminică fragmente, scrie Agerpres.
„Dacă îşi plătesc facturile şi dacă consider că ne tratează corect, răspunsul este: ”absolut’, aş rămâne în NATO”’, a declarat Trump, înainte de a răspunde „absolut” la întrebarea dacă, în caz contrar, ar lua în considerare ieşirea din Alianţă.
În acelaşi interviu, înregistrat înaintea întâlnirii sale de la Paris cu preşedintele Volodimir Zelenski, Donald Trump a spus că Ucraina trebuie să se aştepte „probabil” la mai puţin ajutor din partea Statelor Unite după revenirea sa la Casa Albă,
„Da, probabil, bineînţeles„, a răspuns viitorul preşedinte american la întrebarea NBC dacă Ucraina trebuie să se pregătească pentru o diminuare a ajutorului american după 20 ianuarie. Trump a reiterat apoi că încearcă să pună capăt conflictului cu Rusia.
Referitor la imigranţi, el a spus că va încerca să îi expulzeze pe toţi cei fără statut legal în SUA.
„Cred că trebuie să o facem şi este greu, este un lucru foarte complicat de făcut”, a răspuns Trump, întrebat fiind dacă proiectul său este într-adevăr expulzarea, în viitorii patru ani de mandat, a tuturor celor aflaţi ilegali în Statele Unite.
Ce a spus anterior Trump despre NATO
Experți britanici în domeniul apărării au avertizat înainte de alegeri că, dacă Donald Trump va câștiga un al doilea mandat prezidențial în alegerile din noiembrie, Ucraina va fi probabil nevoită să accepte o pace dezavantajoasă, iar Alianța Nord-Atlantică s-ar putea destrăma.
Finley Grimble, un expert britanic, a spus că SUA nu trebuie să se retragă efectiv din NATO pentru a pune în pericol alianța veche de 75 de ani. Simularea a arătat pas cu pas cum Trump ar putea pur și simplu să submineze NATO din interior, făcând cât mai puțin posibil pentru a o sprijini.
În primul său mandat de președinte al SUA, Trump a insistat ca toate statele membre NATO să își respecte obligația de a cheltui 2% din PIB pentru apărare, obligație înscrisă în Tratatul NATO.
Ulterior, în vara aceasta a cerut public ca toate statele membre membre NATO să cheltuiască minim 3% din Procentul Intern Brut (PIB) pentru apărare.
„Timp de ani de zile, toate aceste țări NATO au cheltuit mult mai puțin de 2% din PIB pentru armatele lor, lăsând forțele noastre suprasolicitate. Pentru a compensa anii de neajunsuri și pentru a ajuta la descurajarea amenințărilor în creștere, voi insista ca fiecare țară NATO să cheltuiască cel puțin 3%”, a spus Donald Trump.