Sari direct la conținut

În Ungaria, se întoarce roata împotriva lui Viktor Orban

HotNews.ro
În Ungaria, se întoarce roata împotriva lui Viktor Orban
Viktor Orban. FOTO: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Ultimele sondaje confirmă căderea inexorabilă a premierului ungar, în timp ce principalul său adversar, Peter Magyar, mărește decalajul, scrie publicația franceză Le Point într-o analiză privind situația politică de la Budapesta.

Cerul se întunecă pentru Viktor Orban. Potrivit ultimului sondaj al Institutului Median, realizat în perioada 20-26 noiembrie pe 1.200 de persoane, partidul său, Fidesz, este creditat cu numai 36% din intențiile de vot, o scădere de trei puncte în doar trei săptămâni.

În fața lui, partidul Tisa al lui Peter Magyar își consolidează avansul cu 47% din intențiile de vot. Un decalaj fără precedent de unsprezece puncte în favoarea unui adversar, în situaţia în care Viktor Orban domină scena politică de paisprezece ani, notează Le Point, preluat de Rador Radio România.

Și mai îngrijorător pentru Viktor Orban, proporția maghiarilor care doresc schimbarea guvernului a crescut cu zece puncte în cinci luni. În totalul populației, Fidesz scade la 27%, pierzând cinci puncte în câteva săptămâni. Președinția ungară a UE și summitul de la Budapesta organizat pe stadionul Puskas, cu care s-a mândrit, nu au inversat tendința. Ungurii judecă astăzi după ce au în farfurie.

Situația economiei este grea

Pentru că această pasă politică proastă este alimentată de o situație economică mai dificilă. Inflația record din 2023 (17%) rămâne ridicată în acest an (aproape 4%), în timp ce media în UE a scăzut la 2,3% în noiembrie 2024. Potrivit Comisiei Europene, se preconizează că datoria va ajunge la 74,3% din PIB în 2024, sub efectul unei creșteri nominale a PIB mai scăzută și unui deficit bugetar ridicat: 5,4% din PIB (Franța nu e în măsură să dea lecţii).

La fel ca alte șapte țări, Ungaria este supusă procedurii de deficit excesiv. Ea și-a depus traiectoria bugetară pe termen mediu pe 4 noiembrie, dar este singura țară pentru care Comisia nu și-a emis încă evaluarea. Perioada necesară de 6 săptămâni nu a expirat.

Și mai îngrijorător, Ungaria riscă să piardă definitiv un miliard de euro din fonduri europene până la sfârșitul anului dacă nu implementează reformele cerute de Bruxelles privind respectarea statului de drept.

Comisia consideră că Ungaria nu a stabilit încă reguli satisfăcătoare de achiziții publice și nici nu a luat măsurile necesare pentru eficacitatea acțiunii parchetului, lupta împotriva corupției, transparența fundațiilor de interes public și evitarea conflictelor de interese. Comisia Europeană menține astfel înghețarea a peste 16 miliarde de euro destinate celor mai sărace regiuni și redresarea post-Covid. O strangulare financiară care nu ușurează sarcina guvernului Orban.

Un adversar care lovește acolo unde doare

În acest peisaj apare Peter Magyar, un fost apropiat al puterii care a devenit principalul ei adversar. Fostul soț al ministrului justiției Judit Varga și-a adaptat strategia: în loc să-l atace pe Orban pe problemele statului de drept dragi Bruxelles-ului, el atrage atenția către decăderea serviciilor publice și deteriorarea nivelului de trai al ungurilor.

Discursul lui în Parlamentul European în octombrie, rostit de față cu Orban, demonstrează acest lucru.

„Salariul minim este de 668 de euro. În Slovenia, de 1.253 de euro. În Polonia, 1.000 de euro”, spune el într-o comparație crudă.

„În România au crescut salariile de cinci ori, iar mâncarea este cu 20 – 30% mai ieftină”, insistă el. Ne putem îndoi totuşi că românii vor fi încântați, pentru că aproape 40% dintre ei tocmai au votat partidele de extremă dreapta pentru a-și exprima oboseala în fața inflației și a corupției endemice a socialiștilor de la putere.

Viktor Orban joacă pe cartea lui Donald Trump

Peter Magyar atacă lipsurile sistemului de sănătate. „Un ungur din trei moare înainte de a împlini 65 de ani. Există un deficit de 40.000 de asistente în sistem. Nu există detergent, dezinfectant, hârtie igienică în spitale”, spune el. El denunță și exodul tinerilor, fenomen care nu este caracteristic doar Ungariei. „Unul din doi tineri unguri în vârstă de 18 ani se gândește să părăsească Ungaria”, spune el, menționând că peste un milion de maghiari au părăsit deja țara pentru a căuta o viață mai bună în Occident.

„Știm cu toții că sfârșitul este aproape și că marea s-a dezlănţuit”, a conchis Peter Magyar în fața Parlamentului European. „Oricare ar fi amenințările voastre, milioane de unguri, cărămidă cu cărămidă, pas cu pas, își vor lua înapoi căminul și vom construi o Ungarie pașnică, europeană și locuibilă”.

Întrebat de „Le Point”, biroul lui Viktor Orban nu a răspuns solicitărilor noastre de comentarii. Prim-ministrul mai are timp să vadă ce se apropie: următoarele alegeri legislative nu vor avea loc decât în aprilie 2026. Și mai presus de toate: contează acum mai puțin pe indulgența Bruxelles-ului decât pe sprijinul lui Donald Trump.

INTERVIURILE HotNews.ro