Suprafețele aride au crescut puternic la nivel mondial în ultimele trei decenii, din cauza schimbărilor climatice
În ultimele trei decenii, suprafețele aride, unde agricultura este dificil sau imposibil de practicat, au crescut la nivelul Terrei cu peste 4 milioane kmp, ceea ce înseamnă de peste 15 ori mai mult decât suprafața României, arată un studiu al unui organism de cadrul ONU. Deșertificarea este o problemă care afectează și România, mai ales în zona Olteniei.
Raportul întocmit de UN Convention to Combat Desertification (UNCCD) explică faptul că, deși aflăm des despre dezastre legate de inundații și ploi extreme, peste trei sferturi din suprafața de uscat a Terrei a avut parte de mult mai puține ploi decât ar fi fost normal în perioada 1990 și 2020.
Acest lucru s-a văzut și la nivelul pierderilor din Produsul Intern Brut al diverselor țări, ca urmare a faptului că agricultura a devenit mai greu de practicat în tot mai multe locuri, iar producția scade. Publicația The Guardian a relatat pe larg despre raport.
Suprafața totală a pământurilor aride a crescut cu 4,3 milioane km în trei decenii, iar asta înseamnă mai mult decât suprafața Indiei sau de 18 ori mai mult decât suprafața României. Așadar, crește alarmant suprafața totală a pământurilor neroditoare (lipsite de apă și vegetație).
La nivel mondial, 40% din suprafața uscatului a ajuns să fie afectată de ariditate, dar ponderea nu include și Antarctica.
Ariditatea este o problemă gravă, fiind între cele cinci cauze principale responsabile pentru degradarea solului, alături de eroziune, salinizare, degradarea vegetației și pierderea de carbon din solurile organice. Din cauza aridității, în zona Orientului Mijlociu se produc furtuni de nisip mai dese și mai intense.
Spre deosebire de secetă (care totuși are un sfârșit și este uneori urmată de ploi intense), ariditatea ajunge să devină o transformare permanentă și, chiar dacă ploile revin, pământurile arabile nu pot reveni la rezultatele dinainte și vor fi cazuri în care producția agricolă poate scădea cu zeci de procente.
Raportul avertizează că milioane de kmp de terenuri care aveau parte de suficiente ploi au trecut pragul nefast către zona de ariditate, iar dacă nu scad emisiile de gaze cu efect de seră, alte trei procente din terenurile totale la nivel global vor fi încadrate în categoria de suprafețe aride.
Raportul are titlul: „The Global Threat of Drying Lands: Regional and global aridity trends and future projections”
Secretarul general al UNCCD explică faptul că acest raport înlătură incertitudinile care au planat asupra evoluției globale a deșertificării și aridizării. „Pentru prima dată, criza legată de ariditate a fost documentată cu acuratețe științifică și dezvăluie o amenințare existențială care afectează miliarde de oameni”, spune Ibrahim Thiaw, secretar general al UNCCD.
China este țara unde cele mai mari suprafețe de teren trec la categoria de pământuri aride, în timp ce Sudan și Tanzania sunt statele cu cea mai rapidă rată de aridizare.
Sursa foto: Dreamstime.com