Studiu: Mortalitatea asociată COVID-19, mai mică în țările care au impus devreme restricții
Ţările din Europa de Vest cu cea mai scăzută rată de mortalitate asociată COVID-19 sunt cele care au adoptat restricţii sanitare destul de devreme în timpul pandemiei şi care au implementat vaccinarea persoanelor vârstnice cât mai rapid posibil, a concluzionat un studiu publicat luni, transmite AFP, citată de Agerpres.
Realizat de cercetători de la Institutul Pasteur din Paris, Franţa, şi publicat în jurnalul ştiinţific BMC Global and Public Health, studiul a comparat situaţia din 13 ţări din Europa de Vest între 2020 şi 2022, vârful epidemiei de COVID-19. Cercetătorii au evaluat supra-mortalitatea, adică excesul de decese în comparaţie cu cele înregistrate în mod obişnuit.
Studii de acest tip au fost deja efectuate în mai multe ţări, însă, în acest caz, scopul a fost de a determina factorii care ar fi influenţat mortalitatea în ţări dezvoltate şi care beneficiază de sisteme sanitare cu performanţe în general echivalente.
Autorii oferă două răspunsuri: „Implementarea rapidă a vaccinurilor pentru cei mai vulnerabili”, în special persoanele vârstnice, începând din 2021. Şi, anterior, odată cu apariţia epidemiei, în primăvara anului 2020, „implementarea de timpuriu a intervenţiilor non-farmaceutice”. Acest termen desemnează, în esenţă, restricţiile sanitare impuse în majoritatea ţărilor în faţa COVID-19, în primul rând măsurile stricte de izolare de la începutul anului 2020.
Ţările care s-au descurcat cel mai bine la începutul epidemiei au fost cele care au impus restricţii înainte ca spitalele să devină suprasolicitate, cum ar fi Norvegia.
În schimb, Regatul Unit, care a impus astfel de restricţii mai târziu, a suferit de departe cea mai mare mortalitate în primele luni ale epidemiei. Alte ţări, precum Franţa, se situează la un nivel mediu din acest punct de vedere.
Un caz ce pare contrastant, deoarece a condus la controverse legate de gestionarea epidemiei, este cel al Suediei, care a instituit rapid restricţii lejere, însă fără a merge până la izolare. În primele luni de epidemie, mortalitatea din această ţară a crescut treptat, ajungând să o depăşească în mod clar pe cea a vecinilor săi scandinavi, Danemarca şi Norvegia. Pe de altă parte, acestea din urmă au cunoscut o creştere clară la sfârşitul anului 2021 şi începutul anului 2022, în timp ce Suedia a fost cruţată.
Aceste trei ţări, alături de Irlanda, sunt cele care au fost cel mai puţin afectate în perioada 2020-2022. În schimb, Italia, apoi Belgia şi Regatul Unit, par să fi fost cele mai afectate.