Sari direct la conținut

Autorizația sanitară de funcționare a Spitalului Colentina va fi eliberată săptămâna aceasta, conform Ministerului Sănătății

HotNews.ro
Asistente medicale la spitalul Clinic Colentina, Foto: Inquam Photos / George Călin
Asistente medicale la spitalul Clinic Colentina, Foto: Inquam Photos / George Călin

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSPMB) a precizat că o nouă autorizație sanitară de funcționare a Spitalului Colentina va fi eliberată în cursul săptămânii, după remedierea deficiențelor existente. Anterior, Alianța Pacienților Cronici reclamase că DSPMB a decis desființarea a 220 de paturi din spital, din șase secții.

Într-o informare de presă, DSPMB precizează că a transmis în mai multe rânduri conducerii Spitalului Colentina solicitări de remediere a neconformităților constatate în urma documentației depuse și a vizitelor de evaluare.

„Neconformitățile puneau în pericol siguranța pacienților”

„Neconformitățile constatate de către personalul DSPMB puneau în pericol siguranța pacienților și a personalului medical, motiv pentru care au fost făcute numeroase recomandări de rezolvare a situațiilor identificate”, transmite DSP București.

Direcția susține că a trimis în luna noiembrie două adrese conducerii spitalului, însă măsurile de remediere propuse de aceasta au fost transmise abia pe 6 decembrie, cu memoriul tehnic refăcut, noile circuite funcționale și intervalele orare ale acestora.

În consecință, atuurile aferente secțiilor Hematologie I, Ortopedie-Traumatologie I și II, Neurochirurgie, Compartimentul ORL, Compartimentul de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă și extinderi ale unor secții medicale, se află în curs de autorizare.

„DSPMB va elibera în termenul legal noua autorizație sanitară de funcționare”, menționează sursa citată, precizând ulterior că autorizația pentru cele 220 de paturi va fi emisă în cursul acestei săptămâni.

Ce a reclamat Alianța Pacienților Cronici

Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică București, „a decis desființarea a 220 de paturi de spitalizare de zi la Spitalul Colentina din București”, a reclamat Alianța Pacienților Cronici din România. În urma acestei decizii, spun reprezentanții pacienților cronici, „dispar 220 de paturi de spitalizare continuă, iar mii de pacienți rămân fără acces la intervenții medicale, operații sau tratamente de care depinde sănătatea lor”.

Direcția de Sănătate Publică București nu a emis Autorizația Sanitară de Funcționare pentru șase secții și compartimente ale Spitalului Colentina: Neurochirurgie, Ortopedie și Traumatologie I, Ortopedie și Traumatologie II, ORL, Hematologie 1 (onco-hematologie) și Chirurgie Plastică.

Nefiind un spital de urgență, Spitalul Colentina deservește, în special, pacienți cu afecțiuni cronice, care vor fi cei mai afectați de închiderea acestor secții. Alianța Pacienților Cronici afirmă că „acest fapt este cu atât mai inexplicabil cu cât toate aceste secții au fost renovate și modernizate la începutul anului 2024”.

Reprezentanții pacienților cronici amintesc, de asemenea, faptul că „este a doua situație gravă de acest gen în București, după ce Spitalul Marius Nasta a trecut printr-o situație similară, în care secții renovate recent nu au mai primit Autorizația Sanitară de Funcționare.” „Este o situație de neînțeles, care pune în pericol funcționarea unor spitale mari din Capitală”, mai spun ei.

Alianța Pacienților Cronici a cerut intervenția premierului Marcel Ciolacu, în condițiile în care, consideră reprezentanții pacienților, „Ministerul Sănătății a demonstrat un eșec în gestionarea acestei crize, deși DSP-urile se află sub coordonarea directă a acestuia.”

„Din păcate, cei care plătesc prețul acestor disfuncționalități sunt pacienții, care își pun sănătatea și, uneori, viața în pericol”, subliniază ei.

INTERVIURILE HotNews.ro