Curtea Supremă a dispus rejudecarea cererii de revizuire depuse de urmașii lui Gheorghe Ursu. Torționarii disidentului au fost achitați în proces
Înalta Curte de Casație și Justiție a admis joi apelul formulat de Parchetul General împotriva deciziei penale pronunțată anterior de Curtea de Apel București în cauza cunoscută generic sub denumirea de ”Dosarul Ursu”, anunță Parchetul General într-un comunicat de presă. Astfel, instanța a dispus trimiterea cauzei la Curtea de Apel București în vederea rejudecării sesizării. Inițial, Curtea de Apel a respins apelul formulat de procurori și urmașii disidentului.
Acum, dosarul se întoarce la Curtea de Apel București. Aici, se va rejudeca cererea de revizuire depusă de urmașii lui Gheorghe Ursu, care cer anularea achitării și rejudecarea dosarului. Ulterior, daca se admite revizuirea, judecătorii pot decide rejudecarea întregului dosar al uciderii disidentului.
„În cererea de revizuire din data de 1 noiembrie 2023, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat admiterea cererii de revizuire, anularea hotărârii atacate și, rejudecând, condamnarea a doi dintre inculpați și încetarea procesului penal față de cel de-al treilea (decedat în timpul judecății) pentru săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase”, precizează Parchetul General într-un comunicat de presă.
Foştii ofiţeri de securitate Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați că l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, au fost achitaţi definitiv în iulie 2023.
Inginerul Gheorghe Ursu – unul dintre cei mai cunoscuți luptători împotriva regimului comunist – a murit în 17 noiembrie 1985, la Spitalul penitenciar Jilava, în urma bătăilor pe care le-ar fi primit de la Marin Pîrvulescu şi de la alţi ofiţeri de securitate, dar şi în urma agresiunilor din partea unor deţinuţi de drept comun.
Cum au motivat magistrații achitarea torționarilor
Cei trei magistrați care au dat decizia în acest caz au argumentat, printre altele, că victima „nu a fost un opozant al regimului comunist și nu s-a aflat în relații de adversitate cu organele de securitate ale statului, atât timp cât opiniile sale și dezacordul față de politica și conducerea de stat nu au fost făcute publice, nu a ajuns la cunoștința publicului larg pe vreo altă cale și nu au produs vreo consecință în realitatea exterioară (nu au fost de natură a propaga idei și concepții ostile ori de a instiga la acțiuni împotriva orânduirii socialiste)”.
Câteva fragmente relevante din motivare:
- „Astfel, victima nu si-a manifestat public dezacordul față de politica și conducerea de stat și partid, astfel încât să devină o persoană periculoasă pentru securitatea statului, din cauza posibilității de influențare a opiniei publice și de instigare a populației împotriva conducerii de stat și partid.”
- „Înalta Curte, în acord cu prima instanță, reține că victima H nu a fost un opozant al regimului comunist și nu s-a aflat în relații de adversitate cu organele de securitate ale statului, atât timp cât opiniile sale și dezacordul față de politica și conducerea de stat nu au fost făcute publice, nu a ajuns la cunoștința publicului larg pe vreo altă cale și nu au produs vreo consecință în realitatea exterioară (nu au fost de natură a propaga idei și concepții ostile ori de a instiga la acțiuni împotriva orânduirii socialiste).”
****
Rectificare: Într-o versiune anterioară a articolului se menționa că judecătorii au decis rejudecarea întregului dosar al uciderii lui Gheorghe Ursu, unde inițial s-a dat achitare. În realitate, Curtea de Apel București va decide dacă admite revizuirea și dispune rejudecarea întregului dosar. Vă cerem scuze pentru eroare.