Cehia cere Rusiei „despăgubiri totale” pentru exploziile din 2014
Ministerul ceh de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul rus pentru a cere despăgubiri pentru exploziile mortale de la un depozit de muniții în 2014, în care ar fi implicati doi spioni ruși, potrivit AFP.
Acuzațiile făcute în luna aprilie au condus la expulzarea reciprocă a zeci de diplomați și alți angajați din cele două ambasade și au redus relațiile bilaterale la nivelul lor cel mai scăzut din ultimele decenii.
Moscova a numit Republica Cehă un „stat neprietenos” care „a întreprins acțiuni neprietenoase” împotriva Rusiei.
„Ministrul adjunct de externe Martin Smolek l-a convocat luni pe ambasadorul rus Alexander Zmeevsky”, a declarat ministerul într-un comunicat.
Domnul Smolek „a înmânat ambasadorului rus o notă diplomatică prin care solicita despăgubiri complete pentru pagubele” provocate de cele două explozii din depozitul din apropierea satului Vrbetice, în estul țării.
Exploziile au ucis doi muncitori locali și au provocat pagube imense asupra proprietăților.
Ministerul Afacerilor Externe nu a specificat cuantumul sumei solicitate.
Praga a declarat că responsabilă este Moscova și a cerut să înceapă discuțiile pe această temă.
Dl Smolek i-a mai spus domnului Zmeevsky că includerea Republicii Cehe pe lista „statelor neprietenoase” a constituit o încălcare a dreptului internațional și a solicitat Moscovei să revină asupra acestei măsuri.
Doi agenți GRU ai serviciului secret militar rus sunt suspectați de orchestrarea exploziilor din Vrbetice și se pare că sunt aceiași despre care se crede că l-au otrăvit pe fostul agent rus Serghei Skripal și fiica sa, în Salisbury, Anglia, în 2018.
Conform rapoartelor mass-media, exploziile au vizat un depozit de arme aparținând unui bulgar și probabil destinate Ucrainei.
Relațiile Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat de când Rusia a anexat Crimeea ucraineană în 2014 și a sprijinit rebelii într-un conflict cu forțele ucrainene din estul țării.