SUA și China au semnat un nou acord de colaborare științifică, însă omite unele puncte cheie. Ce spun experții
SUA și China a semnat un acord de colaborare științifică, valabil pe cinci ani, după ce nici Kamala Harris, nici Donald Trump, nu au dorit să își asume discuții pe această temă în timpul campaniei electorale, de teama de a nu pierde voturi. Precedentul acord expirase de mai bine de un an, relatează Nature.
Departe de a rezolva problemele legate de colaborarea dintre cele două state, noul acord pare mai degrabă unul de conveniență, atâta vreme este marcat de restricții severe.
Mai mult, în cazul unor puncte cheie, așa cum ar fi colaborarea dintre universitățile și companiile private din SUA și China, acordul nu conține nicio informație.
Cu toate acestea, experții citați de Nature, sunt de părere că nou semnatul acord este un prim pas, pragmatic, în ceea ce privește normalizarea relațiilor dintre China și SUA, în ciuda rivalității lor geopolitice.
Un acord mai degrabă simbolic
Primul acord de acest gen a fost semnat în 1979, iar de atunci a fost reînnoit cu regularitate, la fiecare cinci ani. Excepția o reprezintă anul 2023, atunci când cele două state nu au mai fost capabile să ajungă la o nouă înțelegere.
Specialiștii susțin că, deși acordul este unul mai degrabă simbolic, atâta vreme cât nu prevede nicio sursă de finanțare pentru proiecte comune, poate conduce totuși la o cooperare fructoasă între cercetătorii din China și SUA.
Răcirea relațiilor dintre SUA și China, vizibilă în noul acord
Oficiali ai Departamentului de Stat din SUA au recunoscut că lipsa unui acord ar fi dus la o răcire și mai accentuată a relațiilor dintre state. Însă nu au făcut un secret din faptul că noua colaborare este una în care s-a negociat puternic nevoia de protecție a datelor.
Astfel, toate datele și proiectele care vor face subiectul colaborării vor trebui verificate și aprobate atât de către Departamentul de Stat, cât și de alte agenții guvernamentale, pentru a nu prezenta un pericol la adresa securității naționale.
SUA s-a declarat frustrată de lipsa transparenței datelor oferite de China și au adus în discuție recenta pandemie Covid, atunci când oficialii de la Beijing au fost acuzați că nu au prezentat toate datele cu privire la originea virusului.
În acest sens, acordul conține o clauză de anulare care poate fi activată de oricare dintre state, atâta vreme cât una dintre părți nu își respectă angajamentele.
Un viitor incert al colaborării dintre cele două țări
Dată fiind întârzierea și incertitudinile care au planat asupra semnării noului acord, specialiștii sunt nesiguri cu privire la viitorul acordului. Este posibil, în viziunea unor specialiști, ca administrația Trump să retragă acordul.
Experții citați de Nature sunt însă sceptici cu privire la faptul că Donald Trump, al cărui mandat va începe anul viitor, va cere o revizuire a înțelegerii, cu atât mai mult cu cât reprezintă o soluție de compromis.
Deocamdată, rămâne deschisă problema universităților și a companiilor private, nespecificată în actualul acord. Cel mai probabil, astfel de entități vor trebui să caute îndrumare din partea celor două guverne pentru a li se permite colaborarea.
„Peste toate este o veste bună că s-a ajuns la un acord, indiferent cât de bun sau rău este. Este cert că a fost modificat pentru a reflecta temerile SUA, dar tot este mai bun decât lipsa oricărui acord”, a subliniar Caroline Wagner, specialist în știință, tehnologie și relații internaționale de la Universitatea din Ohio, unul dintre experții citați de Nature.