Sari direct la conținut

Primele tensiuni în alianța celor patru partide. Mesajul transmis de PSD, PNL și UDMR, după ce USR a lipsit de la negocierile pentru noul guvern

HotNews.ro
Primele tensiuni în alianța celor patru partide. Mesajul transmis de PSD, PNL și UDMR, după ce USR a lipsit de la negocierile pentru noul guvern
Discuții între partidele pro-europene la Palatul Victoria/ Foto: PNL

Reprezentanții celor patru partide care negociază formarea unei coaliții de guvernare au avut programată o întrevedere la Palatul Victoria, la ora 18:00. Conform unor surse politice, ședința de astăzi a fost convocată pentru a se stabili ce ministere revin fiecărui partid, dar USR a anunțat că nu participă. „Nu putem fi de acord ca tot cetățenii plătitori de taxe să ducă greul deciziilor greșite luate de partidele care se întâlnesc de la ora 18:00 pentru a împărți funcții”, a transmis USR înaintea întâlnirii liderilor PSD, PNL, USR, UDMR și ai minorităților naționale.

  • Ședința de coaliție a început la aceeași oră la care Nicușor Dan a susținut o conferință de presă în care și-a anunțat candidatura la prezidențiale.

UPDATE 20.00: Liderii PSD, PNL, UDMR și ai minorităților naționale au discutat luni realizarea unui program comun de guvernare. Într-un comunicat trimis după întâlnire aceștia spun că pot forma un Guvern și fără ca USR să facă parte din acesta.

„PSD, PNL, UDMR și Grupul minorităților naționale au voturile necesare pentru a forma un Guvern și o majoritate parlamentară chiar și în eventualitatea în care USR va decide să nu mai facă parte din această coaliție. Considerăm însă că realizarea unei majorități pro-europene cât mai largi ar fi în interesul național”, transmite PNL într-un comunicat de presă.

UPDATE 18:20: USR nu participă la discuţiile de la Palatul Victoria şi reclamă că discuţiile au drept subiect doar împărţirea funcţiilor. „Nu mai mergem azi. Aşteptăm să discutăm despre buget şi reforme şi apoi discutăm despre împărţirea Guvernului”, a declarat pentru HotNews.ro Ionuţ Moşteanu, unul dintre negociatori.

USR a transmis anterior, printr-un comunicat de presă că „a luat decizia, în Biroul Național, de a nu discuta împărțirea funcțiilor într-un nou guvern fără să existe un plan agreat care să scoată România din profunda criză a bugetului de stat. USR consideră că importante sunt reformele care trebuie făcute de noul guvern, precum și un buget corect care să le susțină, nu împărțirea de funcții și portofolii. Este absurd să discutăm nume de miniștri înainte să avem un program serios de guvernare. Nu punem carul înaintea boilor.”

Surse politice din USR au transmis că liderii formațiunii nu au stabilit încă dacă vor participa în ședința de la ora 18:00.

În comunicatul de presă emis înainte de întâlnire, USR precizează că „a cerut încă de acum 5 zile ca toate datele legate de execuția bugetară la zi, precum și de proiectul unui buget realist pe 2025, ca bază a reformelor de care statul român are nevoie. Actualul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș, a venit în această dimineață cu o serie de cifre contradictorii la întâlnirea de la Guvern și a vorbit despre creșteri de taxe, nu de reduceri ale cheltuielilor statului. Nu putem fi de acord ca tot cetățenii plătitori de taxe să ducă greul deciziilor greșite luate de partidele care se întâlnesc de la ora 18:00 pentru a împărți funcții”.

Vlad Voiculescu: „Nu trebuie să repetăm greșelile trecutului“

„Statul român este obez pe alocuri, dar mai ales incapabil și complet dezinteresat să își servească cetățenii. Nu trebuie să repetăm greșelile trecutului”, a transmis și președintele USR București, Vlad Voiculescu, într-un comunicat de presă.

El a numit trei principii care trebuie să fie discutate înainte de negocierile pe ministere, și anume: tăierea sinecurilor şi eliminarea risipei, reforma statului pentru a îşi servi cu adevărat cetăţenii și reîntoarcerea statului cu faţa către proprii cetăţeni.

„Pentru lucrurile astea insistă USR în toate negocierile! Nu pentru împărțirea ministerelor într-un fel sau în altul”, a transmis Vlad Voiculescu.

Criticile USR reprezintă primele tensiuni de când PSD, PNL, USR, UDMR și minoritățile naționale au început negocierile pentru formarea viitorului guvern.

Marți, pe 10 decembrie, PSD, USR, PNL, UDMR și grupul minorităților au convenit să participe împreună la constituirea unui guvern și a unei majorități parlamentare pro-europene.

„Astăzi, formațiunile pro-europene PSD, PNL, USR, UDMR și Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale anunță angajamentul ferm pentru formarea unei majorități pro-europene în Parlamentul României, a unui guvern pro-european și susținerea unui posibil candidat comun pro-european la alegerile prezidențiale”, se spune în comunicatul partidelor care au participat la discuțiile de la Palatul Victoria.

INTERVIURILE HotNews.ro