Noi negocieri pentru guvern: Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian s-au întâlnit la Palatul Victoria. USR, tot mai aproape să meargă în opoziție
PSD și PNL urmează să facă noul guvern alături de UDMR și minoritățile naționale, au declarat surse din USR pentru HotNews.ro. Și surse din PNL au confirmat că viitorul guvern va fi format din PSD, PNL, UDMR și minorități. Într-o declarație oferită presei pe holurile Parlamentului, prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a indicat spre declarațiile negative făcute de membri USR la adresa PSD și PNL. Potrivit unor surse din coaliție, liderii PSD, PNL și UDMR au avut noi discuții, după întrevederea dintre Marcel Ciolacu și premierul maghiar Viktor Orban.
UPDATE 20.47: Discuțiile de vineri seară de la Palatul Victoria dintre premierul Marcel Ciolacu (liderul PSD), preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, pe tema formării noului Guvern şi a unei majorităţi parlamentare, s-au încheiat. La discuţii a fost prezent şi Varujan Pambuccian, din partea grupului minorităţilor naţionale.
Negocierile privind formarea majorităţii parlamentare şi a noului Guvern păreau blocate, după ce Marcel Ciolacu a anunţat joi că PSD se retrage de la masa discuţiilor şi că social-democrații vor vota în Parlament un guvern de dreapta
UPDATE ora 19.15: Marcel Ciolacu, Ilie Bolojan, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian s-au întâlnit și poartă discuții, în aceste momente, la Palatul Victoria, pentru a relua negocierile privind formarea noului guvern.
UPDATE ora 19.00: „Deocamdată PSD nu e revenit la masa negocierilor. Un anunț oficial în acest sens trebuie făcut de Marcel Ciolacu. Fac parte din echipa de negociere, dar nu voi participa la discuții în această seară. S-ar putea să fie discuții doar între liderii PSD, PNL și UDMR”, a declarat vineri seară Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.
„Eu am fost de acord cu decizia luată ieri de Marcel Ciolacu. Noi am vrut coaliție și cu USR, dar să vii cu acea listă să fie sprobata până luni… Această coaliție trebuie să aibă un candidat comun la prezidențiale. Unul care să strângă cele mai multe voturi din această alianță. Nu cred că trebuie să fie neapărat membru de partid. Trebuie lărgită aria. Nu cred că electoratul PSD va vota Nicușor Dan. Cred că trebuie sondate mai multe persoane pentru canfidatul la prezidențiale”, a precizat Grindeanu.
„Dacă e să revenim în Coaliție, cred că trebuie să cădem de acord să avem candidat comun, să găsim acel profil capabil să câștige alegerile, dacă e să revenim în coaliție. Exclus să fiu premier. Cine e președinte de partid ar trebui să fie premier. Dacă va fi de la PSD, acela va fi Marcel Ciolacu”, a mai spus el.
Știrea inițială: „Și-au anunțat punctul de vedere. În fiecare zi spun cât de răi sunt PSD și PNL. Luați declarațiile de azi. În fiecare zi ne spun pe mai multe voci cât de răi suntem noi și liberalii, cum să faci coaliție?”, a declarat Sorin Grindeanu.
Surse din conducerea USR au spus că PSD și PNL urmează să facă noul guvern alături de UDMR și Minorități. „S-au certat ieri de la cine să adopte OUG-ul trenuleț, dar azi vor anunța formarea noului guvern”, au declarat surse pentru HotNews.ro.
Și surse din PNL au confirmat că viitorul guvern va fi format din PSD, PNL, UDMR și Minorități.
Elena Lasconi nu a participat la ședința grupului parlamentar al USR. Ea l-a sunat ieri pe Ilie Bolojan, după ce PSD a anunțat că se retrage de la guvernare, însă cei doi nu s-au întâlnit pentru a discuta, conform acelorași surse.
Întrebat vineri, pe holurile Parlamentului, de retragerea PSD, Sorin Grindeanu a îndemnat presa să aștepte anunțul lui Marcel Ciolacu.
„Nu mă întrebați pe mine, întrebați pe cel care a anunțat că se retrage (nr. Marcel Ciolacu)”, a spus Grindeanu.
Întrebat despre posibile nume de prim-miniștri, el a spus că nu există niciun anunț, iar presa să aștepte „că va anunța președintele partidului”.
Blocaj în formarea viitorului Guvern
Pe 10 decembrie, PSD, USR, PNL, UDMR și grupul minorităților au convenit să participe împreună la constituirea unui guvern și a unei majorități parlamentare pro-europene, ca urmare a ascensiunii dreptei radicale care a intrat cu 3 partide în noul Parlament.
Tensiunile dintre cele patru formațiuni au dus însă la un blocaj în coaliție. După ce a absentat la două ședințe, USR a impus miercuri 8 condiții drastice pentru a continua negocieri, printre care demisia președintelui Klaus Iohannis și demiterea șefilor serviciilor secrete.
Într-o decizie neașteptată, joi, președintele PSD, Marcel Ciolacu a anunțat că formațiunea sa se retrage din negocierile privind formarea viitorului guvern, dar va vota în Parlament pentru învestirea unui guvern de dreapta.
„Nu poți face nimic cu așa-ziși parteneri cărora le e ”silă” să stea la masă cu tine și care au impresia că așa se ”murdăresc”, a motivat Marcel Ciolacu decizia de a se retrage de la negocieri.
În replică, președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a subliniat că formațiunea „vrea în continuare să contribuie la găsirea unei soluții”, iar Kelemen Hunor a îndemnat liderii PSD, PNL și USR să revină la masa negocierilor.