Sari direct la conținut

Vicepremierul Italiei, Matteo Salvini, scapă de condamnare, după ce a blocat pe mare o navă plină cu migranți, timp de 3 săptămâni

HotNews.ro
Matteo Salvini in Piata Rosie din Moscova, Foto: Ropi / Zuma Press / Profimedia Images
Matteo Salvini in Piata Rosie din Moscova, Foto: Ropi / Zuma Press / Profimedia Images

Vicepremierul italian de extremă-dreapta Matteo Salvini, judecat pentru blocarea pe mare în 2019 a unei nave cu 147 de migranţi la bord, a fost achitat vineri în prima instanţă, informează AFP.

Salvini a fost acuzat de abuz de putere şi privare de libertate pentru că a împiedicat timp de aproape trei săptămâni 147 de migranţi salvaţi de o navă a ONG-ului spaniol Open Arms să debarce în Italia, notează Agerpres.

„În numele poporului italian (…), Tribunalul din Palermo îl achită pe Matteo Salvini de acuzaţiile formulate împotriva sa, întrucât infracţiunea nu a fost stabilită”, a declarat judecătorul Roberto Murgia, după ce a deliberat cu puţin timp înainte de ora 19:00 GMT. Anunţul achitării a fost întâmpinat de aplauze din partea susţinătorilor liderului naţionalist aflaţi în sala de judecată, conform jurnaliştilor AFP prezenţi la faţa locului.

Vasul Open Arms, ce transporta migranţi africani salvaţi pe Marea Mediterană în timp ce încercau să ajungă clandestin în Uniunea Europeană, a fost nevoit să rămână pe mare timp de trei săptămâni, în august 2019, înainte de a i se permite, în final, să acosteze în insula italiană Lampedusa.

Procedurile judiciare contra lui Matteo Salvini (51 de ani) au fost lansate la un tribunal din capitala siciliană Palermo în urmă cu peste trei ani.

Avocaţii lui Matteo Salvini au solicitat achitarea clientului lor.

Politicianul a declarat că intenţionează să rămână în funcţia actuală chiar dacă va fi condamnat.

El este vicepremier şi ministru al transporturilor şi infrastructurii în guvernul condus de Giorgia Meloni.

Salvini s-a făcut remarcat în Europa mai ales în 2018 şi 2019 pentru abordarea lui dură faţă de migranţi şi faţă de operaţiunile umanitare din Mediterana Centrală.

INTERVIURILE HotNews.ro