Sari direct la conținut

O campanie electorală marcată de frică în Germania? După atacul de la Magdeburg, guvernul vrea supraveghere sporită și legi mai aspre de securitate internă

HotNews.ro
O campanie electorală marcată de frică în Germania? După atacul de la Magdeburg, guvernul vrea supraveghere sporită și legi mai aspre de securitate internă
Cancelarul Olaf Scholz, ministrul de interne Nancy Faeser și alți oficiali, la Magdeburg după atacul de la târgul de Crăciun. Foto: Sebastian Kahnert / DPA / Profimedia

Atacul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, soldat cu 5 morți și 200 de răniți, alimentează temerile legate de o campanie electorală marcată de frică în Germania. Ministrul federal de interne, Nancy Faeser (SPD), s-a pronunțat în favoarea adoptării de urgență a proiectelor de legi restante privind securitatea internă.

După ce ancheta va releva o imagine clară a făptuitorului și a contextului infracțiunii, se vor trage concluziile necesare. „Este clar că trebuie să facem tot ce ne stă în putință, pentru a proteja oamenii din Germania de asemenea acte de violență îngrozitoare. Pentru a face acest lucru, autoritățile noastre de securitate au nevoie de toate autorizările necesare și de mai mult personal”, declara Nancy Faeser, duminică, pentru Spiegel.de.

„Fiecare pistă este analizată”

Ministrul de Interne german a anunțat că Oficiul Federal de Criminalistică (BKA) și anchetatorii săi sprijină poliția din Saxonia-Anhalt, unde a avut loc atacul de vineri, la târgul de Crăciun din Magdeburg. Presupusul autor, aflat în arest, e Taleb A., un medic saudit de 50 de ani, rezident din 2006, în Germania. Acestuia i se presupun înclinații radicale și islamofobe.

Politicienii Partidului Verzilor, Irene Mihalic și Konstantin von Notz, au cerut clarificări oficiale referitoare la modul în care autoritățile de securitate au gestionat informațiile despre trecutul făptuitorului, Taleb A.

„Fiecare pistă este analizată” de autoritățile regionale și federale, a spus Faeser. Luni, ea urma să informeze din nou reprezentanții formațiunilor din Bundestag despre stadiul anchetei. De asemenea, nu este exclusă o ședință specială a Comisiei de Interne al Bundestagului.

Vicepreședintele grupului parlamentar al SPD, Dirk Wiese, care e responsabil pentru afaceri interne și justiție, a cerut ca, odată cu comisia de interne, să se întrunească și comisia de control parlamentar. Pe lângă Faeser și ministrul de interne al Saxoniei-Anhalt, Tamara Zieschang (CDU), la întâlniri ar trebui să fie invitați și șefii Serviciului Federal de Informații (BND), Biroului pentru Protecția Constituției și Oficiului pentru Migrație și Refugiați (BAMF).

Securitatea internă, în campania electorală

După incidentul de la Magdeburg, problema securității interne va juca probabil un rol și mai mare în campania electorală federală. După atacul cu cuțitul, pe fond islamist, de la Solingen, în luna august a acestui an, între timp „sparta” coaliție-semafor a convenit asupra unui nou pachet de securitate care, printre altele, a înăsprit legile privind armele și a dat mai multe competențe autorităților de anchetă.

Cu toate acestea, în landurile conduse de Uniunea CDU/CSU, aflată în opoziție, s-a permis ca părți din pachetul de securitate să fie respinse de Consiliul Federal, deoarece acestea nu ar fi fost suficient de radicale.

Ministrul bavarez, Florian Herrmann (CSU), a vorbit despre „un pachet de securitate slab”. Printre altele, temeiul legal care trebuia să permită tuturor autorităților de aplicare a legii să compare datele disponibile public, de pe internet, cu fotografiile și vocile suspecților și ale altor persoane căutate a eșuat în Consiliul Federal.

Politicianul SPD Dirk Wiese a explicat că dezbaterea despre atribuțiile moderne pentru autoritățile de securitate se desfășoară intens și de mult timp. „Cred că este absolut necesar să adaptăm atribuțiile la situațiile de amenințare de astăzi”. Din păcate, fostul ministru federal al justiției, Marco Buschmann (FDP), s-a opus vehement, consideră Wiese.

Autorizări extinse pentru serviciile de securitate

După atacul de la Magdeburg, Uniunea CDU/CSU militează din nou pentru ca restricțiile legale să fie înăsprite. „Este departe de a fi suficient să anunțăm pur și simplu mai multe măsuri de protecție la târgurile de Crăciun”, a declarat directorul general parlamentar al facțiunii Uniunii, Thorsten Frei, pentru ziarul Rheinische Post. „Este timpul să facem, în sfârșit, progrese în ceea ce privește păstrarea datelor, de exemplu”.

În programul său electoral, Uniunea CDU/CSU solicită mai multă supraveghere video, de recunoaștere facială automată și investigații online, o înăsprire a legii penale și o perioadă minimă de stocare a adreselor IP.

„Dar nu ar trebui să ne mai mulțumească faptul că indiciile referitoare la criminali violenți și teroriști vin, adesea, doar de la serviciile externe”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar al Uniunii din Bundestag, Günter Krings (CDU), pentru Handelsblatt. „De aceea, autoritățile noastre de securitate germane au nevoie de mai multe puteri proprii, pentru a câștiga mai mult din propria lor intelligence, în special în zona digitală, iar atunci ar trebui să poată elimina din circulație oamenii periculoși, pe baza unor astfel de informații”.

Autorizarea și obligația de a coopera și de a face schimb de date între autorități, ar trebui, de asemenea, îmbunătățite. „Aceasta înseamnă că vedem și Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați ca o autoritate de securitate. Având în vedere numărul mare de imigranți din lumea islamică, acestea sunt supuse unei presiuni enorme”.

Uniunea a cerut, fără succes, astfel de îmbunătățiri celor trei partide din coaliția de guvernare, în ultimii ani. Krings a spus că speră foarte mult că „actul oribil al vărsării de sânge din Magdeburg” va duce la o resetare. „Și sper că oamenii nu se îndrăgostesc de populiști. Pentru că AfD, în special, nu are încredere în autoritățile noastre de securitate și, prin urmare, dorește, de fapt, să le refuze instrumentele necesare”.

INTERVIURILE HotNews.ro