Război în Ucraina, ziua 1036: Sistemul energetic ucrainean, atacat cu valuri de rachete de croazieră și balistice. Moscova confirmă că a vizat instalații critice ale infrastructurii energetice / Vicepremier rus: Exporturile de gaze către Europa au crescut cu 20%
Rusia a atacat cu rachete de croazieră și balistice sistemul energetic ucrainean și orașe din regiunea sa de est miercuri dimineață, potrivit mai multor oficiali. Ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenenko, a spus că Rusia „atacă masiv sectorul energetic” și că operatorul sistemului de transport a impus restricții privind furnizarea de energie electrică pentru a minimiza impactul loviturilor.
Evenimentele de miercuri, ziua 1036 a războiului din Ucraina, LIVE:
Rusia, ca agresor, și-a atins obiectivul – spune șeful Armatei din Estonia
Comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei, Andrus Merilo, a declarat într-un interviu că Federația Rusă, în calitate de agresor, și-a atins deja obiectivul, transmiţând lumii un semnal despre „normalitatea” ocupării teritoriului altui stat.
Autoritățile ruse au început blocarea de facto a platformei YouTube: traficul s-a prăbușit cu 80%
Autoritățile ruse au început blocarea de facto a platformei YouTube prin așa-zisa „încetinire”. Subiectul este discutat pe larg pe canalele de Telegram din Federația Rusă, iar experții notează că traficul platformei în această țară s-a prăbușit cu 80%.
Ambasadorul Ucrainei la Varşovia, Vasil Bodnar, a anunţat că prima unitate a Legiunii Ucrainene, formată în Polonia, a plecat deja spre Ucraina, unde va continua antrenamentele.
Într-un interviu acordat redacţiei ucrainene a postului Europa Liberă, diplomatul a precizat că, pe 10 ianuarie 2025, un nou grup de voluntari va semna contracte cu Forţele Armate ucrainene şi va merge la un centru de instruire din Polonia.
„Aceasta este, de fapt, o poveste de succes, pe care unii politicieni sau propaganda rusă încearcă să o transforme într-un fapt negativ. Desigur, am prefera ca procesul să avanseze mai repede, dar decurge așa cum este. Noi lucrăm pentru ca această informație să fie larg accesibilă în toate țările UE și, posibil, dincolo de ocean. Putem stimula doar cu încurajări voluntare, aceasta este o unitate complet voluntară. Sunt sigur că cetățenii noștri care se adresează (legiunii, n.r.) vor fi mulțumiți de o pregătire bună”, a afirmat ambasadorul.
Diplomatul a adăugat că pregătirea primilor voluntari ai legiunii va continua pe terenurile de antrenament din Ucraina. Ambasadorul a refuzat să menţioneze despre câţi voluntari este vorba, dar, potrivit unor rapoarte anterioare, Legiunea Ucraineană din Polonia a primit peste 500 de cereri din 30 de ţări. (Rador Radio România)
Opozantul rus în exil Ilia Iaşin, plasat pe lista „persoanelor căutate penal” de Moscova
Opozantul rus în exil Ilia Iaşin – eliberat într-un schimb de deţinuţi între Moscova şi Occident în august – a fost plasat pe lista „persoanelor căutate” în Rusia, potrivit unor date de la Ministerul rus de Interne, consultate miercuri de AFP.
Premierul britanic Keir Starmer a denunţat miercuri „maşina de război sângeroasă şi brutală a lui Putin”, după atacul masiv al Rusiei cu rachete şi drone explozive asupra sistemului energetic ucrainean, care s-a soldat cu un mort, în ziua de Crăciun.
„Condamn acest atac asupra infrastructurii energetice a Ucrainei”, a transmis liderul laburist într-un comunicat, afirmând că doreşte să aducă „un omagiu rezilienţei poporului ucrainean şi conducerii preşedintelui Zelenski, în faţa noilor atacuri cu drone şi rachete ale maşinii de război sângeroase şi brutale a lui Putin, fără niciun răgaz, chiar şi de Crăciun”. (AFP)
Papa Francisc face apel, în mesajul de Crăciun, la „tăcerea armelor”
În mesajul său de Crăciun, în fața unei mulţimi de 30.000 de persoane în Piaţa Sfântul Petru, Papa Francisc a făcut apel la tăcerea armelor în Ucraina şi la „îndrăzneala de a deschide negocieri pentru o pace justă”, precum şi la „încetarea focului în Gaza, eliberarea ostaticilor şi ajutor pentru oamenii epuizaţi de foame şi război”.
Moscova acuză NATO că se folosește de R. Moldova: „Își aduc infrastructura militară mai aproape de Rusia”
Ministerul de Externe al Rusiei a acuzat miercuri NATO că încearcă să transforme Republica Moldova într-un centru logistic pentru aprovizionarea armatei ucrainene şi că încearcă să îşi aducă infrastructura militară mai aproape de Rusia.
O dronă ucraineană doborâtă a provocat o explozie și un incendiu mortal într-un centru comercial din orașul Vladikavkaz din regiunea Osetia de Nord din Rusia, a declarat miercuri guvernatorul local.
Serghei Menyailo, guvernatorul regional, a scris pe contul său oficial de Telegram că sistemele de apărare aeriană au doborât drona la 08:28 ora Moscovei și că o femeie a fi fost ucisă în interiorul centrului comercial.
Afirmația vine în contextul în care ministerul rus al Apărării a afirmat că 119 drone ucrainene au fost distruse în ultimele 24 de ore. (Reuters)
Ministerul rus al Apărării a confirmat miercuri că a efectuat un „atac masiv” asupra Ucrainei, susținând că a vizat instalații energetice esențiale care susțin activitatea complexului militar-industrial ucrainean.
„În această dimineață, forțele armate ale Federației Ruse au lansat un atac masiv cu arme de precizie cu rază lungă de acțiune și drone de atac împotriva instalațiilor critice ale infrastructurii energetice a Ucrainei care susțin activitatea complexului militar-industrial”, a transmis Ministerul Apărării de la Moscova.
„Scopul loviturii a fost atins. Toate instalațiile au fost lovite”, a susținut sursa citată.
Afirmațiile vin după ce Ucraina a spus că forțele lui Putin au lansat peste 70 de rachete asupra sistemului său energetic ucrainean, din care 50 au fost doborâte.
Ucrainenii insistă că o rachetă rusească a trecut prin spațiul aerian al României / Republica Moldova spune și ea că o rachetă ar fi survolat-o și apoi a zburat spre România.
MInistrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a insistat că una dintre rachetele lansate de ruși azi-noapte a trecut prin spațiul aerian românesc, afirmația venind după ce Ministerul Apărării din România a spus că sistemul său de supraveghere aeriană nu a detectat așa ceva.
Patru persoane au fost ucise și cinci persoane au fost rănite în orașul Lgov din regiunea Kursk din Rusia în urma bombardamentelor ucrainene, a afirmat miercuri guvernatorul interimar al regiunii.
„Un bloc cu cinci etaje, două clădiri rezidențiale cu un singur etaj și un salon de înfrumusețare cu un singur etaj au fost grav avariate”, a scris Alexander Khinshtein pe Telegram.
„Unda de explozie a aruncat în aer ferestrele din locuințele private învecinate și a avariat cel puțin 12 mașini. O mică secțiune a unei conducte de gaz a fost, de asemenea, distrusă de explozie”, a adăugat el, potrivit Reuters.
Zelenski, după marele atac aerian rusesc de miercuri: „Putin a ales în mod deliberat ziua de Crăciun” / Câte rachete au doborât ucrainenii din cele peste 70 lansate.
Armata lui Vladimir Putin a ales în mod deliberat ziua de Crăciun pentru un mare atac aerian, cu peste 70 de rachete și peste 100 de drone, care au fost lansate asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, a spus Volodimir Zelenski.
Ucraina a informat România că o rachetă rusească i-a străbătut spațiul aerian, MApN spune că nu poate să confirme.
Autoritățile ucrainene au informat miercuri dimineață România că o rachetă rusească care a lovit în Cernăuți a trecut prin spațiul aerian românesc, transmite MApN, care spune că datele sale nu confirmă asta, dar va „continua să cerceteze această situație, pentru clarificarea tuturor circumstanțelor.”
Exporturile totale de gaze rusești către țările europene au fost până acum cu 18-20% mai mari în acest an decât în 2023, a declarat miercuri vicepremierul Alexander Novak, citat de agenția de presă Interfax.
În perioada ianuarie-noiembrie, livrările atât de gaze prin conducte, cât și de gaze naturale lichefiate (LNG) au depășit 50 de miliarde de metri cubi, a afirmat Novak.
„În ciuda tuturor declarațiilor și a presiunii sancțiunilor, deoarece gazul este un produs extrem de ecologic, acesta este solicitat. Iar gazul rusesc este cel mai eficient din punct de vedere al costurilor, atât în ceea ce privește logistica, cât și prețul”, a susținut el.
Creșterea a venit față de un nivel foarte scăzut în 2023, când livrările de gaz rusesc prin conducte către Europa s-au prăbușit cu 55,6%, la 28,3 miliarde de metri cubi, pe măsură ce relațiile Moscovei cu Occidentul s-au deteriorat brusc din cauza conflictului din Ucraina.
Ucraina: „Atac masiv” al Rusiei acum, cu rachete balistice asupra Harkovului, în ziua de Crăciun.
Un „atac masiv” cu rachete rusești este în curs asupra Harkovului miercuri, în ziua de Crăciun, a anunțat dimineață primarul acestui mare oraș din estul Ucrainei, Igor Terehov.
Sinteza celor mai recente informații:
- VIDEO În ajunul Crăciunului, Rusia a lovit cu rachetă un bloc de apartamente din Krivoi Rog. Cel puțin un mort și 14 răniţi.
- Moscova vrea să restricționeze apelurile efectuate prin intermediul aplicațiilor de mesagerie / Alte platforme în vizor.
- Un tribunal militar rus a anunţat marţi că a condamnat la 22 de ani de închisoare un bărbat acuzat de sabotaj feroviar în 2023 în beneficiul Ucrainei în Crimeea.
- Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, afirmă într-un interviu că războiul se va încheia în anul 2025, „fie printr-o negociere de pace, fie prin distrugerea unuia dintre combatanţi”.
- Surpriza programului secret de armament al Ucrainei: Kievul a dezvoltat o rachetă de croazieră capabilă să lovească Moscova.
- Un șir de camionete civile, autoturisme și un steag sovietic. Cum s-a sfârșit atacul bizar al Rusiei, reperat de o dronă ucraineană în afara fortăreței Pokrovsk.
- O mare navă rusă, aflată sub sancțiuni, s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / De ce „Ursa Major” era importantă pentru marina Moscovei.
- Lunga listă de arme dată de Germania Ucrainei înainte de Crăciun. Unele rachete au o rază de acțiune de zeci de km.
–––
Evenimentele de marți, ziua 1035 a războiului, au fost LIVE aici