Sari direct la conținut

Crăciunul și Anul Nou, zilele cu cel mai ridicat risc de deces provocat de infarct. Studiile care confirmă pericolul sărbătorilor de iarnă pentru cardiaci

HotNews.ro
Crăciunul și Anul Nou, zilele cu cel mai ridicat risc de deces provocat de infarct. Studiile care confirmă pericolul sărbătorilor de iarnă pentru cardiaci
Infarct miocardic Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Cercetările arată că mai multe persoane mor din cauza unui infarct miocardic (atac de cord) în ultima săptămână din decembrie decât în oricare altă perioadă a anului, transmite News.ro.

Cercetările arată că populaţia suferă mai multe atacuri de cord fatale în timpul sărbătorilor decât în orice altă perioadă a anului. Primele trei zile din punct de vedere al riscului de infarct miocardic sunt 25 decembrie, 26 decembrie şi, respectiv, 1 ianuarie.

O serie de studii ştiinţifice confirmă acest fenomen mortal. Un studiu publicat în Circulation, revista emblematică a Asociaţiei Americane a Inimii, a raportat că în Statele Unite au loc mai multe decese cardiace pe 25 decembrie decât în oricare altă zi a anului, urmată apoi de zilele de 26 decembrie şi 1 ianuarie.

Într-un studiu realizat de British Medical Journal, care a analizat mai mult de 16 ani de date privind infarctul miocardic în rândul populaţiei din Suedia, s-a constatat o creştere generală de 15% a atacurilor de cord în timpul sărbătorilor de iarnă. De remarcat în mod special, numărul persoanelor care suferă un infarct a crescut cu 37% pe 24 decembrie (Ajunul Crăciunului), cu un vârf la ora 22.00 şi mai des la persoanele de peste 75 de ani şi la cele cu diabet sau cu boli cardiovasculare existente.

Un studiu prezentat la reuniunea Societăţii Britanice de Cardiologie anul trecut susţine cercetările anterioare care au constatat că în ziua de luni au loc mai multe atacuri de cord grave decât în orice altă zi a săptămânii.

Iarna, un anotimp mai riscant decât vara

Indiferent de locul în care trăim, cercetătorii au descoperit că suntem mai predispuşi la infarct în lunile de iarnă, chiar dacă afară nu este foarte frig.

„Un model sezonier al deceselor cauzate de atacul de cord este bine documentat, cu mai multe evenimente fatale care au loc iarna în comparaţie cu vara”, spune cardiologul Institutului Inimii din Oklahoma, dr. Eugene Ichinose.

Medicul spune că studiile arată că „expunerea la poluarea aerului cu particule şi la traficul auto, precum şi prima oră după o masă copioasă pot creşte de patru ori riscul de infarct”.

Inclusiv o supărare, spune dr. Ichinose, ar putea provoca un infarct. „Stresul emoţional poate influenţa apariţia mai frecventă a infarctului prin creşterea frecvenţei cardiace, a tonusului vascular, a nivelului trombocitelor în sânge”, spune dr. Ichinose.

INTERVIURILE HotNews.ro