Medicul Mihai Craiu, despre virusul HMPV: „Cel mai simplu mesaj este să avem grijă să nu ne îmbolnăvim acum”
Conferențiarul dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, a explicat joi seară că metapneumovirusul uman (HMPV) nu este un virus nou şi că acesta este întâlnit de mai mulţi ani. Medicul a arătat că acesta nu-i pune în pericol nici pe copii, nici pe părinţii acestora.
„Noi, medicii pediatrii, suntem familiarizaţi cu metapneumovirusul uman, deoarece el este undeva în poziţiile 3-4 ca frecvenţă. (…) Într-un studiu românesc, remarcabil, în urmă cu mai mult de zece ani, în care au fost studiaţi copii spitalizaţi cu boli respiratorii grave, la noi în spital şi la colegii de la Spitalul Grogore Alexandrescu, studiu coordonat de Institutul Cantacuzino, metapneumovirusul uman era pe locul trei ca frecvenţă”, a declarat Mihai Craiu, la Medika TV, potrivit News.ro.
„Deci noi chiar nu am fost surprinşi de această veste, era de aşteptat ca iarna să fie o creştere a frecvenţei”, a adăugat medicul.
Mihai Craiu a adăugat că în spitalul în care lucrează sunt copii internaţi cu afecţiuni respiratorii, dar că acestea nu sunt catastrofale, deşi sunt produse de metapneumovirusul uman.
„Noi, în momentul ăsta, avem în spital copii cu afecţiuni respiratorii în niciun caz catastrofale, care sunt produse de metapneumovirusul uman. Şi am avut întotdeuna. De altfel, o publicaţie a noastră, din 2024, arăta că pe durata pandemiei, când toţi pacienţii au făcut PCR multiplex, aveau printre agenţii cauzatori şi metapneumovirusul uman. Deci el circulă de multă vreme, nu de acuma. În niciun caz acest virus nu este un virus a cărui severitate să pună în pericol copiii sau pe părinţii acestora”, a precizat medicul.
Întrebat cum trebuie protejate categoriile vulnerabile de acest virus, Mihai Craiu a explicat că vor fi luate măsurile clasice de protejare a celor dragi.
„În principiu ar trebui să avem grijă să nu le transmitem infecţia cu metapneumovirusul uman respectând pur şi simplu cele obişnuite, pe care le-am respectat în timpul pandemiei, adică spălatul pe mâini, când revenim acasă de la serviciu, de la cumpărături, înainte de a pupa copilul, să respectăm eticheta febrei şi a tusei, să respectăm distanţa, dar astea trebuie făcute în special la 3 categorii: copii foarte mici, mai ales cei cu vârstă sub doi ani, apoi pacienţii seniori şi a treia grupă este femeia însărcinată care la fel ca la gripă poate face complicaţii serioase”, a spus el.
„Cel mai simplu mesaj este să avem grijă să nu ne îmbolnăvim acuma pentru că pericole, altele decât altele decât cele din sezoanele trecute nu se întrevăd”, a completat Mihai Craiu.
Rafila, despre infecțiile cu metapneumovirus: „O viroză banală”
Virusul HMPV produce o viroză „banală”, cunoscută de foarte mulți ani, infecțiile fiind „obișnuite”, a afirmat joi, într-o conferință de presă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a precizat că, în general, sunt afectați copiii.
„Discutăm despre o viroză banală. Metapneumovirusul este un virus cunoscut de foarte mulți ani, care produce infecții obișnuite, copiii, în general, sunt afectați. 10% din totalul virozelor respiratorii care apar la copii sunt produse de metapneumovirus, așa că nu discutăm de nimic special, discutăm de o viroză banală, care, sigur, la fel ca orice viroză, poate să evolueze cu complicații în cazul persoanelor care au anumite deficiențe imune sau boli cronice, dar sunt situații excepționale, iar diagnosticul acestei boli este un diagnostic clinic, fără să existe o precizare a agentului etiologic decât în cazul în care sunt infecții respiratorii severe care necesită o precizare de diagnostic”, a explicat Rafila, potrivit Agerpres.
Conform ministrului, sistemul de alertă al Organizației Mondiale a Sănătății a transmis că în China nu este o problemă de sănătate publică în momentul de față.
„Nu există niciun fel de evidență de transmisibilitate crescută sau de severitate mai mare a acestui virus în România, care produce, cum spuneam, virozele banale, obișnuite în fiecare an”, a declarat ministrul Sănătății.
Alexandru Rafila a precizat că în țara noastră, săptămânal, se înregistrează zeci de mii de cazuri de infectare cu metapneumovirus care are perioada de incubație de 3 – 6 zile. Simptomele sunt tuse, congestie și secreții nazale, febră, eventual dureri în gât moderate, grețuri, vărsături și diaree care dispar de obicei la tratamentul simptomatic.
Nu există vaccin pentru prevenirea acestei infecții, a indicat ministrul.
În ultima săptămână de raportare, a menționat el, au fost înregistrate 44.554 de cazuri de infecții respiratorii față de o medie multianuală pentru aceeași perioadă de 73.000 de cazuri, cu 38% mai puține comparativ cu sezonul precedent și cu 22% mai puține cazuri față de săptămâna anterioară din anul 2024.
„Este adevărat, pentru că a fost o perioadă prelungită cu foarte multe zile libere, este posibil să discutăm și despre o subraportare”, a arătat Rafila.
A existat o ușoară creștere a cazurilor de gripă clinică, înregistrându-se 4.694 de cazuri comparativ cu 4.168 în aceeași săptămână a sezonului precedent, iar aceeași creștere ușoară de maxim 10% a fost înregistrată și în comparație cu săptămâna anterioară.
Conform ministrului Sănătății, nu a fost comunicat niciun alt deces cu virus gripal. Numărul total de decese de la începutul perioadei de raportare rămâne patru.
El a adăugat că, pe măsură ce activitatea este reluată și raportarea se va îmbunătăți, va exista o creștere a numărului de cazuri și, probabil, se va intra pe un trend ascendent până spre sfârșitul lunii ianuarie.
Măsurile de prevenire a infecțiilor respiratorii sunt cele recomandate în fiecare an: spălarea regulată a mâinilor cu apă și săpun, respectarea igienei și a strănutului, aerisirea încăperilor, evitarea locurilor aglomerate, adresarea la medicul de familie când apar simptome respiratorii, iar prezentările la unitățile de primiri urgențe să se facă doar atunci când sunt cazuri care au o gravitate medie sau mare, a transmis Rafila, care a recomandat vaccinarea antigripală.