Sari direct la conținut

Marcel Ciolacu: Este o certitudine că vom continua plafonarea prețurilor la energie și gaze după 1 aprilie

HotNews.ro
UE caută soluții pentru prețurile mari la energie Foto: Dreamstime.com
UE caută soluții pentru prețurile mari la energie Foto: Dreamstime.com

Guvernul caută „formula optimă” de a continua sprijinirea populației prin prețuri plafonate la energie și gaze și după 1 aprilie, a declarat premierul Marcel Ciolacu la începutul ședinței de Guvern de vineri. „Este o certitudine că îi vom ajuta în continuare pe români”, a spus Ciolacu.

Acesta a amintit de decizia companiei Romgaz de a demara furnizarea gazelor pentru consumatorii casnici. „Sunt sigur că, la fel ca Hidroelectrica în piața energiei, Romgaz va veni cu cea mai bună ofertă de preț la gaze pentru toți românii”, a precizat premierul.

Ministerul Energiei spune că va avea loc o liberalizare etapizată

Scenariile analizate în prezent în ceea ce priveşte liberalizarea pieţei de energie prevăd că aceasta se va face etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor, şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025, au precizat, în urmă cu o săptămână, reprezentanţii Ministerului Energiei, într-o informare de presă.

„Conform programului de guvernare şi planului de acţiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest moment o decizie de eliminare a plafoanelor la energie electrică şi gaze naturale începând cu 1 aprilie 2025. Programul de guvernare prevede «elaborarea unui mecanism privind dereglementarea pe baza unui calendar etapizat, cu protejarea consumatorilor şi asigurarea unui climat concurenţial solid, previzibil, pentru preţuri accesibile la energie electrică şi gaze naturale»”, scrie în informarea ministerului, potrivit Agerpres.

„Scenariile analizate în prezent de Grupul Interministerial creat în luna noiembrie 2024 prin decizia Prim-ministrului României 380/2024 prevăd foarte clar că liberalizarea se va face etapizat, cu protejarea tuturor consumatorilor şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025 sau la consumatorii vulnerabili”, a precizat Ministerul Energiei.

Instituția mai transmite că scenariile de lucru ţin cont de implementarea unor mecanisme deja testate de statul român, precum cardurile de sprijin (de exemplu cardul de energie, cardul de alimente, cardul de vacanţă), însă nu sunt excluse ajustări sau măsuri care vor fi identificate pe parcursul întâlnirilor de lucru ale Grupului Interministerial.

INTERVIURILE HotNews.ro