Căsătoria între persoane de acelaşi sex – „Românii încep să fie mai deschişi. Suntem în plină schimbare” – DOCUMENT
Un sondaj realizat la comanda asociației ACCEPT efectuat la începutul acestui an, legat de căsătoria între persoanele de acelaşi sex, arată un nivel mai crescut de acceptare a cuplurilor de acelaşi sex şi a drepturilor pe care acestea vor şi ar trebui să le aibă, transmite News.ro.
Sondajul, realizat de Cult Market Research telefonic, are o marjă de eroare de +/-3%.
De precizat că, dintre cei 1064 respondeți, 81% au spus că nu cunosc o persoană gay. Peste jumătate dintre cei care au spus că știu persoane gay au afirmat că este vorba de cunoștințe sau vecini.
În ceea ce privește căsătoria între persoanele de același sex, 57% din populația generală consideră că, deși există, cuplurile formate din persoane de același sex nu ar trebui recunoscute legal, 17% cred că ar trebui să se poată căsători și 26% că ar trebui să aibă protecție legală, dar nu să se poată căsători.
Pe de altă parte, 63% dintre cei care cunosc o persoană gay din familie și 47% dintre cei care au cunoștințe gay sunt de acord cu căsătoria între persoane de același sex.
Dintre respondenţi, 68% sunt de acord că toate familiile ar trebui protejate prin lege în România, inclusiv familiile formate din persoane de acelaşi sex. Cât îi priveşte pe tineri (18 – 34 de ani), 76% sunt de această părere.
Descarcă aici cercetarea în întregime
„Ţara noastră merge într-o direcţie foarte bună pentru comunitatea LGBT, o direcţie în care vedem că anumite momente din istorie nu se pot repeta”, a spus joi, la o conferinţă de presă, Teodora Rosetti, director executiv al ACCEPT, citată de News.ro.
Cercetarea cu privire la valorile românilor a avut loc în luna ianuarie a acestui an a abordat trei teme mari: principalele valori ale românilor în această perioadă; atitudinea românilor faţă de căsătorie şi familie; atitudinea românilor faţă de persoanele din comunitatea LGBT şi faţă de căsătoria între persoane de acelaşi sex.
„Putem observa un nivel relativ crescut de acceptare a cuplurilor de acelaşi sex şi a drepturilor pe care acestea doresc şi ar trebui să le aibă, legale, creştere a copiilor, şi constatăm un trend de creştere faţă de acum trei ani, când a avut loc referendumul. Românii încep să fie mai deschişi. Se observă o trecere de la toleranţă, la înţelegere”, a spus Acatrinei.
Cele mai importante valori pentru români sunt: familia, sănătatea, credinţa, onestitatea şi respectul.
Motivele pentru căsătorie sunt: pentru a întemeia o familie (69%), din dragoste (63%), pentru a construi o viaţă împreună (31%), pentru a fi uniţi în faţa lui Dumnezeu (25%).
Întrebaţi care cred că sunt motivele pentru care persoanele LGBT doresc să se căsătorească, din total, 25% nu au ştiut să răspundă, însă cei mai mulţi au ales „din dragoste”, apoi „pentru a întemeia o familie” şi „pentru a construi o viaţă împreună”.
Cât priveşte reglementarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, 43% dintre respondenţi consideră că familiile de acelaşi sex au nevoie de o formă de protecţie legală în România, iar dintre tineri, 56% au ales acest răspuns.
62% dintre românii care se poziţionează pro faţă de căsătoria între persoanele de acelaşi sex sunt de acord cu creşterea copiilor în cadrul acestor familii, în timp ce 22% dintre cei care se poziţionează împotriva căsătoriei recunosc că persoanele gay pot fi sau sunt deja părinţi şi au nevoie de protecţia legii.
Dacă legalizarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex le-ar putea influenţa viaţa personală, aproximativ trei sferturi dintre români cred că asta nu ar avea niciun impact. Aproximativ 25% apreciază că ar fi negativ afectaţi de asta.
La întrebarea despre cum percep diverse drepturi ale persoanelor din comunitatea LGBT, peste 60% consideră că aceste persoane trebuie respectate şi 51% sunt de acord cu dreptul de moştenire.
Florin Buhuceanu, membru ACCEPT, şi Victor Ciobotaru reprezintă una dintre cele 21 de familii care au dat România în judecată la CEDO pentru a obţine protecţia legală din partea statului român.
„Ne bucură trendul. Este important că societatea se schimbă şi că se schimbă în bine. Sperăm să primim curând o decizie în cazul colectiv de la CEDO. Valorile noastre sunt aceleaşi ca ale oricărei familii din România. Nu vrem privilegii. Vrem egalitate. Schimbarea este evidentă în ultimii 25 de ani. Suntem în plină schimbare şi sper că politicienii vor ţine seama de informaţiile din acest studiu”, a spus Buhuceanu.