Sari direct la conținut

China a declarat război „rățuștelor violente”

HotNews.ro
Chickeeduck, Foto: Isaac Lawrence / AFP / Profimedia Images
Chickeeduck, Foto: Isaac Lawrence / AFP / Profimedia Images

Modelele cu animale simpatice au fost unul dintre simbolurile brandului de haine Chickeeduck încă din 1990, acestea fiind cusute pe tot felul de produse, de la tricouri și articole de îmbrăcăminte la perne și plase, relatează AFP și Channel News Asia.

Însă Herbert Chow, proprietarul companiei, spune că are probleme acum cu fabricarea produselor în China unde personajele sale aviare au fost confiscate de autorități pentru „promovarea violenței”.

Chow, în vârstă de 57 de ani, a fost informat mai devreme în cursul acestui an că un transport de aproximativ 10.000 de produse Chickeeduck a fost confiscat în China continentală.

„Producătorul meu mi-a zis că Departamentul vamal a găsit că produsele promovau violența și mișcările sociale”, a declarat bărbatul pentru AFP.

La o primă vedere desenele „de contrabandă” ar putea părea inocente. Acestea includeau perne cu păsări galbene care țineau umbrele și casete de dialog în care era scris sloganul „I love HK”.

Alte produse confiscate erau plase de rafie pe care pe o parte erau înfățișate cinci rățuște înotând și un pui care ține un steag pe cealaltă.

Însă pentru cei familiari cu scena politică tumultoasă din Hong Kong, modelele sunt referințe clare la protestele pro-democrație din oraș, acum suprimate aproape total după adoptarea unor noi legi de către Beijing menite să elimine orice fel de opoziție și disidență.

Chow nu face vreun secret din mesajele sale. Plasa de rafie, de exemplu, făcea referire la un slogan popular al protestatarilor: „Cinci cereri, niciuna mai puțin”. Însă bărbatul spune că este nedumerit de ce modelele sale ar fi considerate ilegale.

„Nu văd ce e greșit cu mesajul”, afirmă acesta. „Nu știu ce treabă au autoritățile chineze să încerce să oprească lucruri de acest gen din a ajunge în Hong Kong”, susține Chow.

„Lucruri ridicole”

Situația acestuia ilustrează cât de mult s-au schimbat lucrurile în fosta regiune semi-autonomă după protestele pro-democrație masive din 2019 și adoptarea noii legi a securității naționale de către Beijing.

În timp ce Chow vorbea cu jurnaliștii de la AFP, Departamentul Vamal din Hong Kong ținea o conferință de presă în care anunța confiscarea a aproape 9.000 de produse ale Abouthai, un lanț de magazine alimentare.

Autoritățile afirmă că produsele, majoritatea importate din Thailanda, nu au etichete corespunzătoare în limba chineză.

Compania Abouthai a fost fondată de Mike Lam, unul dintre numeroșii oameni de afaceri puși sub acuzare sub noua lege a securității națională impusă de China asupra Hong Kong-ului anul trecut.

Razia vameșilor a dus la formarea unor cozi kilometrice la magazinele Abouthai de către clienții care au dorit să își manifeste sprijinul.

Departamentul de Vămi al Hong Kong-ului a afirmat că razia asupra lanțului de magazine nu a fost motivată politic și a respins „orice acuzații false și rău-intenționate care afirmă că acțiunea autorităților împotriva comerciantului este ‘represiune’”.

În ceea ce îl privește pe Chow, acesta afirmă că încearcă să găsească producători în Asia de Sud-Est care să îi facă produsele după ce partenerul său din China continentală l-a avertizat că toate comenzile noi vor trebui verificate și aprobate de autorități.

Chow susține cu tărie că modelele sale nu sunt ilegale și spune că nu intenționează să le înlăture din magazinele sale.

„Vrem ca oamenii din Hong Kong să nu se obișnuiască cu lucruri ridicole”, spune bărbatul.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro