Radu Hanga (BVB): Dacă ai investit în Electrica, știi că atunci când îți achiți factura de energie electrică, o parte din banii pe care îi achiți se întorc la tine
Investiția îți poate schimba modul de a gândi, iar dacă ai investit în Electrica, Transelectrica, Nuclearelectrica știi că atunci când îți achiți factura de energie electrică, o parte din banii pe care îi achiți se întorc la tine, susține Radu Hanga, președinte la Bursa de Valori București (BVB). Potrivit acestuia, dacă ai investit în Romgaz sau Transgaz știi că se întâmplă la fel cu factura de gaz.
Alte exemple date de el:
• Dacă ai investit în Banca Transilvania sau BRD și iei un credit sau faci operațiuni bancare știi că lucrezi cu o bancă al cărei acționar ești tu.
• OMV Petrom: Dacă ești investitor acolo știi că atunci când alimentezi mașina, tu sau părinții tăi, o parte din profitul realizat de companie îți aparține și ție.
• Digi Communications, unul dintre principalii furnizori de telefonie, televiziune și internet din România poate să-ți aparțină și ție.
• Dacă ai investit în Purcari, știi că vei aștepta până vei împlini 18 ani pentru a testa produsele companiei chiar dacă între timp o vezi participând sau câștigând premii la diverse concursuri.
„Lista poate continua pentru că avem aproape 400 de companii listate la Bursa de Valori București, unele dintre ele aproape de sectorul medical care este destul de important în momentele acestea. Mă refer la Medlife sau la producătorii de medicamente Antibiotice și Biofarm”, a explicat Hanga.
• Avem peste 66.000 de conturi deschise la Bursa de Valori București, dintre care 12.000 au fost deschise anul trecut.
„Investitorii nu sunt o specie aparte. Investitor poate fi oricine, putem fi noi toți. A fi investitor nu înseamnă a avea sume colosale. Se pot investi și sume mai mici. A fi investitor nu înseamnă un full time job, nu înseamnă a fi mereu conectat, să cumperi și să vinzi în fiecare zi. A investi este un proces pe termen lung și a investi nu este un proces complicat”, a precizat președintele BVB.
Potrivit acestuia, a investi nu este doar despre bani, „ci a te gândi la viitorul tău, a economisi, a-ți plasa banii nu doar în depozite bancare, ci și în companii, în afaceri care ți se par interesante pe care probabil le întâlnești în fiecare zi și care crezi că o să se dezvolte în viitorul cărora crezi”.