Sari direct la conținut

UPDATE Protest în fața Institutului Matei Balș: "Opriți măcelul din sănătate!" / Președintele Asociației Colectiv: Nu am speranţă că se va schimba ceva

HotNews.ro
Incendiu la Bals, Foto: AGERPRES
Incendiu la Bals, Foto: AGERPRES

Câteva zeci de persoane protestează, vineri seara, în fata Spitalului „Matei Balş”, unde cinci pacienți au murit în urma incendiului produs în jurul orei 5.00, printre manifestanți fiind rude ale victimelor din Clubul Colectiv. Oamenii scandează „Demisia!” şi „Ruşine să vă fie!”, iar mai mulţi tineri au agăţat pe clădirea aflată vizavi de spital un banner de mari dimensiuni cu mesajul „E o poveste fără sfârşit/A unui sistem nenorocit/Care ne omoară de vii/Bătrâni, tineri şi copii”.

Protestul intitulat „Opriți măcelul din sănătate” a fost inițiat pe mai multe grupuri de pe reţelele socializare, iar printre cei veniți în fața spitalului se numără cele două fondatoare ale Asociaţiei Dăruieşte Viaţă, Carmen Uscatu şi Oana Gheorghiu, precum şi rude ale victimelor incendiului din clubul Colectiv.

În faţa spitalului au fost aprinse mai multe candele, iar cei prezenţi la protest scandează „Demisia!” şi „Ruşine să vă fie!”.

Mai mulţi tineri au agăţat pe clădirea aflată vizavi de spital un banner de mari dimensiuni cu mesajul „E o poveste fără sfârşit/A unui sistem nenorocit/Care ne omoară de vii/Bătrâni, tineri şi copii”, potrivit Agerpres.

La protest este prezent şi Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 și tatăl unuia dintre tinerii morți în incendiul din Colectiv, care a spus pentru Agerpres că tragedia de la „Balş” i-a trezit „un sentiment de neputinţă”.

  • „Un sentiment de neputinţă în faţa unor politicieni care până acum o lună sau două, când am mers la vot, ne promiteau că vor schimba şi iată că nu se schimbă nimic. Bineînţeles că nu pot să acuz noul guvern sau noua putere, că abia se instalează, dar nu văd nici reacţii din partea lor.
  • Văd deja aceleaşi promisiuni, deja noi nu mai existăm pentru ei. Preşedintele ne promite, prim-ministrul ne promite, ceilalţi profită de eveniment ca să dea în cap puterii, pentru ca pe moartea noastră ei trebuie să facă politică. M-ar fi bucurat să îi văd că se strâng şi spun: <> „, a afirmat Iancu.

El spune că nu are nicio speranţă că se va schimba ceva.

  • „În seara asta – şi mi-aş dori în fiecare seară – să mergem la ministere, să mergem peste tot unde se poate, pentru că trebuie să atragem atenţia. Din păcate, vedem oameni care interpretează politic. Aici nu e vorba de politică, este vorba de administraţie. Nu am speranţă că se va schimba ceva. Oamenii ăştia nu sunt în stare, sunt incapabili”, a mai afirmat Eugen Iancu.

Incendiul izbucnit vineri dimineață la Institutul Matei Balș din Capitală a cuprins o suprafață de 100-120 de metri pătrați, respectiv 4 saloane de la parterul spitalului, iar la sosirea pompierilor ardea cu flacără deschisă, cu degajări mari de fum, potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență.

Șeful DSU, Raed Arafat, spunea că incendiul a fost anunțat la 112 la ora 5.03, la 5.13 a sosit la fața locului primul echipaj, iar la 5.14 a fost declanșat planul roșu de intervenție.

La fața locului au intervenit 38 de echipaje de prim-ajutor, 6 echipaje de terapie intensivă, 5 autospeciale pentru victime multiple, iar 100 medici și asistenți au fost chemați de acasă.

În urma incendiului și-au pierdut viața cinci bolnavi. Trei pacienţi au fost găsiţi carbonizaţi de către forţele de intervenţie în urma incendiului care a afectat patru saloane în care erau internaţi pacienţi cu COVID-19. Ulterior, a decedat şi o altă pacientă, o femeie de 80 de ani, transferată la Spitalul Floreasca şi care avea şi arsuri. La câteva ore de la incendiu, o altă persoană – a cincea victimă – a fost găsită carbonizată în baie, a declarat ministrul de Interne, Lucian Bode.

De asemenea, peste 100 de pacienți au fost evacuați și transferați în alte pavilioane sau la alte spitale.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro