SUA: Departamentul pentru Securitate Internă a emis, în premieră, o alertă privind riscul unor violenţe extremiste
Executivul american a emis miercuri, în premieră, o alertă antiteroristă referitoare la ameninţări reprezentate de ‘extremiştii’ care se opun administraţiei Biden, informează AFP, citată de Agerpres.
Este pentru prima dată când o alertă antiterorism priveşte o ameninţare de natură internă, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Departamentului pentru Securitate Internă. În acelaşi timp, autorităţile judiciare au anunţat inculparea unui susţinător al fostului preşedinte Donald Trump după descoperirea a cinci bombe artizanale pe care intenţiona, conform rechizitoriului, să le folosească împotriva unor lideri democraţi.
Cu toate acestea, Departamentul pentru Securitate Internă a asigurat că buletinul său de alertă nu a fost motivat de ‘informaţii despre un complot credibil specific’. Acesta informează despre un ‘climat de ameninţări sporite’ în întreaga ţară, susceptibil să dureze câteva săptămâni.
‘Informaţiile sugerează că extremişti violenţi care se opun exercitării autorităţii guvernamentale şi tranziţiei prezidenţiale şi care au şi alte nemulţumiri alimentate de naraţiuni false pot continua să se mobilizeze şi să incite la comiterea de violenţe’, potrivit alertei.
Acest departament imens, creat după atacurile din 11 septembrie 2001, publică în mod regulat avertismente de acest tip, dar ele sunt de obicei legate de ameninţări de origine străină, în special de natură jihadistă.
Această noutate reflectă poziţia preşedintelui Joe Biden care, în discursul de inaugurare a preşedinţiei sale, pe 20 ianuarie, a jurat să ‘învingă supremaţia albilor şi terorismul intern’.
Fostul preşedinte republican Donald Trump a fost acuzat în repetate rânduri că a avut o atitudine complezentă faţă de dreapta radicală. Persoane cu această orientare s-au aflat în prima linie în timpul asaltului comis asupra Capitoliului pe 6 ianuarie de susţinători ai fostului lider de la Casa Albă.
În textul buletinului publicat miercuri, care este valabil până la 30 aprilie, nu apar însă etichetări politice.
Documentul observă totuşi că extremişti însufleţiţi de diverse motivaţii şi, în special, de ‘furia lor faţă de restricţiile legate de COVID-19 şi de rezultatele alegerilor prezidenţiale’, au conspirat deja în 2020 şi, uneori, au atacat clădiri oficiale.
Departamentul pentru Securitate Internă informează că este hotărât să protejeze ‘infrastructurile critice’ şi ‘populaţia care ar putea fi vizată ca urmare a religiei, rasei, originii, identităţii sau opiniei politice’.
Luni, Pentagonul anunţase deja că miile de soldaţi ai Gărzii Naţionale desfăşurate cu prilejul depunerii jurământului de către Joe Biden vor rămâne la Washington până în martie, în urma unor noi ameninţări.