Sari direct la conținut

„Nedreptate fără precedent”: Scandalul care a dărâmat guvernul lui Mark Rutte, unul dintre cei mai longevivi premieri din UE

HotNews.ro
Mark Rutte, Foto: Williem Arriens / Alamy / Profimedia Images
Mark Rutte, Foto: Williem Arriens / Alamy / Profimedia Images

Premierul olandez Mark Rutte, al treilea cel mai longeviv prim-ministru din Uniunea Europeană, și-a dat vineri demisia în urma unui scandal care a zguduit clasa politică din Olanda și se va solda cu despăgubiri de peste jumătate de miliard de euro.

Cele patru partide din coaliția de guvernare a lui Rutte, profund divizate despre maniera în care să răspundă la raportul care a dezvăluit amploarea scandalului, au decis în cele din urmă ca guvernul să își prezinte demisia pentru a nu risca să piardă un vot de neîincredere în parlament marțea viitoare.

Raportul, întocmit de o comisie de anchetă parlamentară și intitulat „O nedreptate fără precedent”, a fost publicat luna trecută și privește subvențiile acordate pentru creșterea copilului, relatează The Guardian.

Mai mulți oficiali, printre care și Rutte, au fost interogați de comisia de anchetă care a stabilit că „principiile fundamentale ale statului de drept” au fost încălcate de autoritatea fiscală olandeză.

Mii de familii au fost vizate de anchete ale fiscului din Olanda, investigațiile fiind declanșate în urma „unor lucruri banale precum o eroare de completare, fără nicio intenție rea”, potrivit raportului comisiei.

Chris van Dam, președintele comisiei de anchetă, a catalogat sistemul drept „un proces în masă în care nu a existat loc pentru nuanțe”, peste 20.000 de familii fiind urmărite pentru fraudă, chemate în instanță și obligate să returneze ajutoare pentru creșterea copilului în valoare de zeci de mii de euro.

De asemenea, acestora li s-a negat dreptul de a contesta deciziile timp de mai mulți ani începând cu 2012.

Unele familii au fost aduse în pragul falimentului sau forțate să se mute din locuințe de solicitările nejustificate de rambursare, „frauda” comisă de acestea fiind adesea completarea incorectă a unui formular sau o semnătură lipsă.

Mai multe familii s-au destrămat din cauza presiunilor financiare.

Profilare rasială

Raportul a concluzionat că miniștri ai cabinetului, funcționari publici și judecători poartă partea lor de responsabilitate și a recomandat ca „toate persoanele din aparatul de stat să se întrebe cum poate fi prevenit ca un asemenea lucru să se întâmple din nou”.

Guvernul și-a cerut scuze pentru metodele fiscului și a alocat în luna martie a anului trecut peste 500 de milioane de euro pentru despăgubiri, aproximativ 30.000 de euro pentru fiecare familie.

În urma acuzațiilor de profilare rasială, autoritatea fiscală a admis că a vizat 11.000 de familii cu dublă cetățenie pentru investigații amănunțite.

Însă parchetul olandez a anunțat că nu va declanșa o anchetă privind posibile discriminări, afirmând că nu au găsit dovezi privind eventuale infracțiuni.

„Responsabilitatea pentru actele incriminate care pot fi atribuite statului trebuie găsită în zona politică și nu în legea penală”, au anunțat procurorii olandezi săptămâna trecută.

Douăzeci din familiile afectate au depus plângeri împotriva unor miniștri din cabinetul lui Rutter pentru rolul lor în scandal, acuzându-i de neglijență, discriminare și încălcarea drepturilor copiilor.

Ministrul sănătății Tamara van Ark, ministrul finanțelor Wopke Hoekstra, ministrul economiei Eric Wiebes și fostul ministru al fiscalității Menno Snel, precum și Lodewijk Asscher, fost ministru laburist pentru probleme sociale, sunt numiți în plângerea formulată la Curtea supremă a Olandei.

Asscher și-a dat demisia în cursul acestei săptămâni din poziția de lider al Partidului Laburist, aflat în opoziție, și a anunțat că nu va candida la următoarele alegeri parlamentare programate pentru data de 17 martie a acestui an.

Cabinetul lui Mark Rutte va asigura interimatul până după alegeri.

Rutte, nominalizat la 14 octombrie 2010 de regina Beatrix să formeze un guvern, este al treilea cel mai longeviv prim-ministru din Uniunea Europeană după Angela Merkel și Viktor Orban.

REFERINȚĂ:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro