Ungaria poate cumpăra vaccinul chinezesc, afirmă Comisia Europeană / Viktor Orban cere evaluarea rapidă a acestuia
Regulile Uniunii Europene nu interzic guvernului ungar să achiziționeze vaccinul anti-COVID chinezesc dezvoltat de Sinopharm, a anunțat vineri reprezentanța Comisiei Europene la Budapesta într-un comunicat de presă citat de Euractiv.
Executivul ungar a aprobat de asemenea un decret joi care să îi permită să cumpere alte vaccinuri decât cele din schema centralizată a UE.
Țările blocului comunitar au convenit să cumpere împreună vaccinuri de la șase producători: AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, BioNTech-Pfizer, CureVac și Moderna.
Mutarea guvernului de la Budapesta complică discuțiile privind un certificat de vaccinare unic la nivelul blocului comunitar, inițiativă sprijinită de președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen.
- Citește și: Von der Leyen se pronunță pentru un certificat de vaccinare unic la nivelul UE: „cerință medicală”
Este neclar dacă maghiarii care au fost inoculați cu vaccinul chinezesc vor putea circula liber în țările membre ale UE în cazul în care blocul comunitar va adopta certificatul de vaccinare unic.
Premierul Viktor Orban a declarat vineri într-un interviu acordat radioului public de la Budapesta că speră să aibă în următoarele zile un „răspuns clar” privind vaccinul Sinopharm din partea autorității ungare de reglementare a vaccinurilor.
„Am cerut autorității să acționeze temeinic dar pe cât de rapid posibil și să spună A sau B…întrucât există peste un milion (de doze) ale vaccinului chinezesc pe care le-am putea folosi în câteva zile”, a declarat acesta potrivit Reuters.
Orban a afirmat de asemenea că Ungaria are o capacitate de vaccinare care i-ar permite să inoculeze mult mai multe persoane decât o face în prezent cu vaccinurile primite în cadrul schemei UE.
Ungaria a vaccinat până acum peste 105.000 de persoane, preponderent angajați din sistemul sanitar și vârstnici din azilurile de bătrâni, cu vaccinurile dezvoltate de BioNTech-Pfizer și Moderna.
Orban susține că autoritățile ungare ar putea vaccina jumătate de milion de persoane zilnic dacă ar avea suficiente doze.
Citește și: