Sari direct la conținut

VIDEO Fermierii şi transportatorii continuă protestele la Craiova. Grupul Cerealcom, important trader de cereale, s-a alăturat mitingului

HotNews.ro
Proteste ale fermierilor si transportatorilor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Proteste ale fermierilor si transportatorilor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fermierii şi transportatorii din judeţul Dolj au continuat, sâmbătă, protestul la Craiova, pe DN56 Bucureşti-Craiova, de la bifurcaţia către centura de sud a oraşului până la cea de pe centura nord, care duce către Fabrica de Avioane, transmite Agerpres.

Ei s-au deplasat cu zeci de utilaje agricole şi autoturisme pe respectivul sector de drum pe care au acces să protesteze, în urma unei decizii a Prefecturii Dolj din această săptămână.

Fermierii spun că nu vor renunţa la proteste până când Guvernul nu le va soluţiona cererile.

„Punctul nostru de întâlnire este DN 56, între Craiova şi Pieleşti, la sensul giratoriu de la Peco Smart. Nu cedăm până când cererile noastre nu vor fi soluţionate, altminteri ne vor îngropa, vor îngropa agricultura românească, aşa cum au făcut şi cu industria şi odată cu noi vor îngropa toată România. Începând de azi se va alătura protestului nostru şi domnul Mihai Anghel de la Cerealcom Dolj, deci vom fi tot mai mulţi”, a declarat unul dintre fermierii participanţi cu utilaje la protestul de la Craiova.

Un important trader de cereale se alătură protestului

Directorul general al Cerealcom, Mihai Anghel, a declarat că trebuie să înceteze atitudinea de desconsiderare pe care guvernanţii le-au arătat-o fermierilor în ultimii 30 de ani, o categorie importantă a ţării, care solicită doar intrarea în normalitate pentru a putea să îşi desfăşoare în continuare activitatea.

„Sunt şi eu fermier, ne confruntăm cu toţii cu aceleaşi probleme şi trebuie să fim într-o voce comună, ceea ce din păcate nu am reuşit să fim până acum. Trebuie să înceteze atitudinea de desconsiderare pe care guvernanţii au arătat-o în ultimii 30 de ani fermierilor, o categorie importantă a ţării, dar care îşi desfăşoară activitatea cu mare dificultate. Fermierii nu solicită nimic extraordinar. Solicită doar intrarea în normalitate pentru a putea să îşi desfăşoare în continuare activitatea. Guvernul trebuie să pună pe masă soluţii, alternative normale, rezonabile, cu respect atât faţă de ţară, cât şi faţă de cei care lucrează în agricultură. Cred că un mare câştig al acestor manifestări este că vor conştientiza că fermierii reprezintă ceva pentru România şi trebuie ascultaţi. E nevoie să fim solidari şi să luptăm împreună pentru a putea exista în continuare”, a declarat Mihai Anghel.

Grupul Cerealcom se află în primii trei producători şi în primii cinci traderi de cereale din România.

Fermierii spun că nu vor renunţa la proteste până când Guvernul nu le va soluţiona revendicările legate de reducerea RCA, majorarea subvenţiei pe suprafaţă, compensarea pierderilor cauzate de perturbarea majoră a pieţei cerealelor în urma importului cerealelor ieftine din Ucraina, subvenţii de 3 euro/tonă depozitată/lună, pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024, aferente pierderilor cauzate de volatilitatea preţurilor de comercializare a cerealelor şi oleaginoaselor în anul agricol 2023, dar şi linii de creditare avantajoase, cu garanţii guvernamentale, pentru antreprenorii din agricultură, până cel târziu la finalul lunii ianuarie, care să permită fermierilor continuarea activităţii în anul curent – lansarea operaţională a Creditului Agricol şi Creditul Fermierului.

O altă propunere vizează continuarea programelor Agro IMM Invest şi Rural Invest prin creşterea plafoanelor de garantare şi a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecărui agent economic din sectorul agricol, în cadrul creditării cu garanţie FGCR, precum şi extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B şi C, plata cheltuielilor privind compensarea parţială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafeţelor agricole în baza contractelor multianuale/sezoniere pentru întreg anul 2023 şi bugetarea integrală a plăţilor parţiale pentru anul 2024 privind asigurarea consumului de energie electrică necesar irigării terenurilor agricole etc.

Fermierii mai cer ca toţi participanţii paşnici la proteste să nu fie supuşi unor controale suplimentare, unor acţiuni abuzive de ridicare a permiselor de conducere sau să le fie date amenzi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro