Blocada israeliană a costat Gaza aproape 17 miliarde de dolari (ONU) / Speranța e la Biden
Blocarea Israelului asupra Gaza a costat economia enclavei palestiniene aproape 17 miliarde de dolari, ceea ce a făcut ca PIB-ul pe cap de locuitor să scadă cu 27%, iar șomajul a crescut cu 49% între 2007 și 2018, potrivit unui raport al ONU a lansat miercuri, citează AFP.
Conferința Națiunilor Unite pentru comerț și dezvoltare (UNCTAD), care și-a bazat calculele pe valoarea dolarului din 2015, a subliniat, de asemenea, că Gaza a înregistrat o creștere de mai puțin de 5% în aceeași perioadă.
„În perioada 2007-2018, conform unei analize a datelor gospodăriilor, costul economic cumulat al ocupației israeliene din Gaza, care poate fi atribuit închiderii prelungite, restricțiilor severe asupra economiei și circulației și operațiunile militare, sunt estimate la 16,7 miliarde de dolari, de șase ori valoarea PIB-ului Gaza, sau 107% din PIB-ul palestinian, în 2018″, subliniază raportul UNCTAD care trebuie prezentat la Adunarea Generală a ONU.
Israelul a impus o blocadă enclavei palestiniene din 2007, când mișcarea islamistă Hamas a preluat puterea acolo.
„Gaza a cunoscut una dintre cele mai proaste performanțe economice din lume”, a spus Unctad, care consideră că „este urgent” să punem capăt blocadei „pentru ca locuitorii săi să poată face comerț liber cu restul teritoriilor palestiniene ocupate și cu lumea” .
Raportul condamnă, de asemenea, cu tărie „focul nediscriminatoriu de rachete și autobuze capcană îndreptate împotriva zonelor locuite de civili israelieni”, adăugând că „militanții palestinieni trebuie să pună capăt imediat acestei practici”.
Fără ridicarea blocadei, care ar face posibilă înființarea unei economii mai formale, „este foarte greu să ne imaginăm că soarta din Gaza va fi alta decât de subdezvoltare”, a spus Richard Kozul-Wright, director al strategiilor de globalizare și dezvoltare.
„Este cu adevărat șocant în secolul 21 că două milioane de oameni pot fi lăsați în astfel de condiții”, a adăugat el în timpul unei conferințe de presă.
„Conform analizei scenariului, dacă tendințele anterioare anului 2007 ar fi continuat, rata sărăciei în Gaza ar fi putut fi de 15% în 2017 în loc de 56%”, potrivit raportului.
Gaza are astăzi una dintre cele mai mari rate ale șomajului din lume, în jur de 52%.
Investițiile „au dispărut practic” și au reprezentat doar 2,7% din PIB în 2018.
Kozul-Wright, însă, a dorit să vadă „motive de optimism” în iminenta sosire a democratului Joe Biden la Casa Albă, după ce administrația lui Donald Trump timp de patru ani i-a acordat Israelului un sprijin fără precedent.
Raportul face recomandări pentru realizarea dezvoltării durabile: comerțul liber cu Cisiordania și restul lumii, reconstrucția infrastructurii (inclusiv o centrală de desalinizare, porturi, aeroporturi și alimentarea cu combustibil a centralei). El susține, de asemenea, ca palestinienilor să li se permită să exploateze câmpurile de gaze offshore descoperite în anii ’90.