Sari direct la conținut

Inclusiv chinezi mai bogați au ajuns să spună că nu își permit să se căsătorească în țara condusă de Xi Jinping

HotNews.ro
Pe strada in Shanghai, Foto: Ringo Chiu / Zuma Press / Profimedia Images
Pe strada in Shanghai, Foto: Ringo Chiu / Zuma Press / Profimedia Images

Victor Li este hotărât să se căsătorească în curând dar, la fel ca mulți tineri chinezi care se confruntă cu perspective economice incerte, acest antreprenor de succes din Shanghai nu este sigur că își permite mariajul, relatează Reuters.

„Este foarte scump pentru noi să ne căsătorim, mai ales într-un oraș mare ca Shanghai”, a declarat pentru Li, în vârstă de 32 de ani, pentru Reuters, în timpul unei pauze de la un eveniment pentru persoanele singure, mai înstărite și cu educație superioară, organizat la un bar de jazz din acest oraș considerat centrul financiar al Chinei.

„În ceea ce privește potența financiară, [mariajul] chiar pune multă presiune pe persoanele tinere”, adaugă Li.

În contextul în care a doua cea mai mare economie din lume nu pare deocamdată capabilă să își regăsească avântul de altădată, un număr tot mai mare de chinezi aleg să rămână necăsătoriți sau să evite inclusiv relațiile de concubinaj.

Printre motivele invocate aproape întotdeauna se numără perspectivele reduse de a găsi un loc de muncă, China înregistrând un șomaj uriaș în rândul tinerilor. Acest lucru a dus la rândul său la o scădere cronică a încrederii consumatorilor din China în economie și un declin record al numărul de căsătorii înregistrate în țara asiatică în 2022.

Această reticență față de mariaj îi îngrijorează pe decidenții politici de la Beijing, dar și din autoritățile regionale ale Chinei, care se uită peste statisticile ce indică un declin al numărului de nașteri în timp ce populația îmbătrânește rapid.

China se confruntă cu propria criză demografică

China are în prezent una dintre cele mai mici rate ale fertilității din lume, fiind așteptat ca datele oficiale care urmează să fie publicate miercuri să arate că populația țării a scăzut pentru un al doilea an la rând. În 2022 populația Chinei a scăzut pentru prima oară după 60 de ani de creștere.

În aceste condiții, președintele chinez Xi Jinping a declarat anul trecut că este nevoie de „cultivarea activă a unei noi culturi a căsătoriei și creșterii de copii” pentru a susține dezvoltarea națională.

Autoritățile locale din diferitele regiuni ale Chinei au anunțat la rândul lor o serie de măsuri pentru a încuraja întemeierea de noi familii, de la facilități fiscale la subvenții pentru gospodării, dar și „premii” în numerar pentru căsătoriile în care mireasa are cel mult 25 de ani împliniți.

Julia Meng, organizatoarea evenimentului din Shanghai pentru persoanele singure, afirmă că un număr tot mai mare de persoane ce au trecut de vârsta de 35 de ani au renunțat pur și simplu la ideea de a se căsători.

Jack Jiang, unul dintre participanții mai tineri la eveniment, și alții ca el spun că vor să se căsătorească, dar că prețurile ridicate la locuințe, incertitudinile legate de locul de muncă și situația economică în ansamblul ei nu îi ajută.

„Nu e ca și cum ne-am dori să fim singuri, structura urbană, situația economică au dus la acest rezultat”, susține acest antreprenor chinez în vârstă de 32 de ani.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro