Sari direct la conținut

Război în Ucraina, ziua 1009: Zelenski cere un răspuns ferm la „șantajul” cu rachete Oreșnik / Putin a minimalizat pagubele suferite în urma loviturii cu ATACMS / Rușii au folosit muniții cu dispersie în atacul masiv asupra structurilor energetice ucrainene

O bombă cu dispersie neexplodată înainte de a fi detonată cu explozibili într-o explozie controlată de o echipă ucraineană de geniști în afara orașului Nikolaev, Foto: Maciek Musialek/Story Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia
O bombă cu dispersie neexplodată înainte de a fi detonată cu explozibili într-o explozie controlată de o echipă ucraineană de geniști în afara orașului Nikolaev, Foto: Maciek Musialek/Story Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

SUA îndeamnă Ucraina să crească rapid dimensiunea armatei sale prin recrutarea mai multor trupe și reducerea vârstei de recrutare până la 18 ani, potrivit unui oficial de rang înalt din administrația lui Joe Biden. Oficialul, care a vorbit pentru Associated Press sub rezerva anonimatului, a declarat miercuri că administrația democrată dorește ca Ucraina să reducă vârsta de mobilizare de la 25 de ani pentru a contribui la extinderea numărului de bărbați care pot merge pe front. Rusia a continuat să atace Ucraina în cea de-a 1009 zi a războiului.

Evenimentele de joi, ziua 1009 a războiului din Ucraina, LIVE:

SINTEZA ZILEI:

UE acordă 18,1 miliarde euro Ucrainei, în cadrul unui angajament al G7

Uniunea Europeană a confirmat joi angajamentul său de a acorda Ucrainei un sprijin financiar în valoare de 18,1 miliarde euro, în cadrul unui împrumut acordat de principalele state industrializate din lume (G7) ce va fi rambursat din dobânzile aferente activelor ruseşti îngheţate, informează AFP.

Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a anunţat că a semnat un protocol de acord cu Ucraina pentru o asistenţă macrofinanciară care va servi la „acoperirea nevoilor imediate”.

„Aceasta face parte din iniţiativa G7 vizând sprijinirea Ucrainei prin utilizarea veniturilor de pe urma activelor ruseşti îngheţate” în cadrul sancţiunilor occidentale contra Moscovei, ”garantând astfel că agresorul plăteşte pentru pagubele pe care le-a cauzat”, a precizat el, pe platforma de socializare X.

Premierul ucrainean Denis Şmîhal a salutat „demersul curajos” al UE, subliniind că „nu este doar un ajutor, ci este un precedent pentru a trage Rusia la răspundere pentru crimele sale”.

Aceste 18,1 miliarde euro se adaugă ajutorului de aproximativ 120 miliarde de euro acordat Kievului de către UE şi statele sale membre de la începerea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, notează Agerpres.

Acest nou sprijin intervine pe fondul incertitudinilor care planează asupra sprijinului american după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

La finalul lunii octombrie, G7 a anunţat un acord în valoare de 50 de miliarde dolari (47 miliarde euro) pentru Ucraina sub formă de împrumut, ce va fi rambursat din dobânzile aferente activelor ruseşti îngheţate în cadrul sancţiunilor occidentale.

Din această sumă, SUA s-au angajat să furnizeze 20 de miliarde de dolari. Regatul Unit, Canada şi Japonia au decis de asemenea să contribuie.

Zelenski cere un „răspuns ferm” la „şantajul” lui Putin cu rachetele Oreșnik

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut aliaţilor săi să ofere un „răspuns ferm” la „şantajul” lui Vladimir Putin, care a ameninţat în urmă cu câteva ore că va lovi Kievul cu noua sa rachetă strategică Oreşnik, informează AFP și Agerpres.

„Orice şantaj din partea Rusiei trebuie să facă obiectul unui răspuns ferm”, a spus Zelenski, în discursul său video adresat națiunii joi seară.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi, la o conferinţă de presă în Kazahstan, că Rusia va împiedica orice încercare a Ucrainei de a obţine arme nucleare, iar dacă totuşi un asemenea scenariu s-ar realiza, atunci va folosi împotriva Ucrainei toate mijloacele militare de care dispune, notează Reuters.

Potrivit lui Putin, pentru Ucraina este practic imposibil să producă singură o armă nucleară. În schimb, a remarcat preşedintele rus la aceeaşi conferinţă de presă, ceea ce poate face Kievul este să producă o aşa-numită „bombă murdară”, adică o bombă convenţională obişnuită, dar în care să fie adăugate materiale radioactive. O astfel de bombă nu are caracteristicile unei arme nucleare, însă ea poate contamina radioactiv. Într-o asemenea eventualitate, Rusia va răspunde în mod adecvat, a afirmat Putin.

Liderul de la Kremlin a ameninţat de asemenea că Rusia ar putea lovi centrele de decizie de la Kiev cu noua sa rachetă balistică hipersonică Oreşnik dacă vor continua atacurile cu rachete occidentale asupra teritoriului rus. „Nu excludem folosirea Oreşnik contra instalaţiilor industriei militare şi împotriva centrelor de luare a deciziilor la Kiev, printre altele”, a indicat Putin.

Kievul se declară pregătit să găzduiască un al doilea summit de pace în viitorul apropiat

Ucraina este gata să găzduiască „în viitorul apropiat” un al doilea summit mondial vizând să se pună capăt invaziei Rusiei, a afirmat şeful cancelariei prezidenţiale de la Kiev, Andrii Iermak, potrivit presei locale și agenției Reuters.

Ucraina a ţinut un prim „summit de pace” în Elveţia în iunie, aducând laolaltă peste 90 de ţări şi organizaţii pentru a redacta o rezoluţie pe baza condiţiilor propuse de Kiev pentru încheierea războiului.

Rusia nu a fost însă invitată la summit şi a respins discuţiile ca lipsite de sens fără participarea sa. Moscova a mai spus că nu va lua parte la niciun summit ulterior organizat de Ucraina.

„Datorită muncii active cu partenerii noştri, a fost deja elaborat un cadru comun de pace, care va deveni baza pentru un al doilea summit de pace, iar Ucraina este gata să îl organizeze în viitorul apropiat”, a declarat Iermak la o conferinţă, citat de Agerpres.

La summitul din iunie nu a participat nici China, iar alte puteri majore non-occidentale precum India, Arabia Saudită şi Mexic nu au semnat comunicatul final, o situaţie ce scoate în evidenţă provocarea diplomatică cu care se confruntă Kievului în a obţine un sprijin global mai larg pentru cauza sa dincolo de aliaţii săi occidentali.

Declaraţia lui Iermak intervine în timp ce forţele ruse continuă să obţină câştiguri teritoriale în estul Ucrainei şi lovesc infrastructura energetică ucraineană.

Zelenski a aprobat bugetul pentru 2025, în care cheltuielile pentru apărare reprezintă 60%

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat joi legea bugetului naţional pentru 2025, din care puţin peste 50 de miliarde de euro, reprezentând 60% din cheltuieli, vor fi consacrate apărării şi securităţii pentru a face faţă invaziei ruse, scrie AFP.

„Prioritatea bugetului este de a ne proteja ţara. Bugetul cuprinde finanţarea forţelor de securitate şi de apărare, cumpărarea şi producerea de arme, de drone şi de echipamente”, a menţionat, într-un mesaj publicat pe aplicația de mesagerie Telegram, premierul ucrainean Denis Şmîhal.

Bugetul, care va însuma aproximativ 82 de miliarde euro, fusese în prealabil adoptat de deputaţii ucraineni pe 19 noiembrie.

Ucraina, care dispune de mai puţine arme, recruţi pe front şi bani decât Rusia, a fost nevoită să-şi majoreze cheltuielile de apărare pentru a sprijini efortul de război, în condiţiile în care conflictul durează de aproape trei ani, notează Agerpres.

Invazia rusă pe scară largă din Ucraina, începută în februarie 2022, a perturbat grav economia naţională şi a distrus numeroase infrastructuri, provocând pagube economice considerabile, şi a determinat Occidentul să ajute masiv Kievul.

Plecarea a milioane de ucraineni în străinătate a afectat la rândul său veniturile fiscale ale statului ucrainean.

Germania s-a oferit să redesfăşoare lansatoare antiaeriene Patriot în Polonia la începutul anului viitor, a anunţat joi Ministerul Apărării de la Berlin, potrivit Reuters.

Ucraina avertizează că are nevoie de noi arme mai rapid decât are nevoie de noi soldați: „Nu se poate aștepta ca Ucraina să compenseze întârzierile în logistică sau ezitările în sprijin prin sacrificarea bărbaților noștri tineri pe linia frontului”.

Președintele rus Vladimir Putin l-a lăudat joi pe președintele ales al SUA, Donald Trump, ca fiind un politician experimentat și inteligent, dar a spus că nu crede că Trump este în siguranță după tentativele de asasinat la adresa sa, relatează Reuters.

Vladimir Putin a declarat joi că Rusia a suferit doar pagube minime din cauza atacurilor ucrainene pe teritoriul său, folosind rachetele ATACMS, de fabricație americană, informează Reuters.

Putin vorbea la Astana, Kazahstan, în urma unui summit cu liderii unei alianțe de securitate a țărilor ex-sovietice.

Ministerul Apărării a recunoscut oficial că trimite din nou pe front prizonierii eliberați într-un răspuns oferit avocatului a doi soldați ruși care au fost capturați de ucraineni în iunie 2023, eliberați după opt luni și trimiși din nou să lupte pe front, potrivit portalului independent de presă rus, istories.media.news. Convenția de la Geneva interzice în mod clar utilizarea foștilor prizonieri de război în luptă

Cum își elimină Putin contestatarii: agenți FSB se dau drept ucraineni și-i abordează pe internet pe rușii anti-război – investigație Novaia Gazeta

Rusia selectează ținte în Ucraina care ar putea include „centre decizionale” la Kiev, ca răspuns la loviturile ucrainene cu rachete ATACMS cu rază lungă pe teritoriul rus, a declarat, joi, președintele Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Compania ucraineană de stat Naftogaz a declarat miercuri că forțele ruse i-au atacat instalațiile în lovitura cu rachete de dimineață, dar nu va afecta activitatea firmei, transmite Reuters.

„Angajații noștri și serviciile noastre contractate se confruntă cu consecințele pagubei”, a spus Naftogaz pe canalul sîău de Telegram.

Ajutor militar de 725 de milioane de dolari pentru Ucraina

Ajutor militar în valoare de 725 milioane de dolari pentru Ucraina, pregătit de Joe Biden, înainte să plece de la Casa Albă. Pachetul pregătit de SUA conține o varietate de arme antitanc din stocurile americane pentru ca Ucraina să poată contracara înaintarea trupelor ruse, potrivit Reuters care citează doi oficiali americani.

Un recrut rus are o speranță de viață de doar o lună după ce semnează contractul pentru a lupta în războiul din Ucraina, susține un analist.

Ministerul kazah de Interne a anunțat că a deschis un dosar penal în legătură cu un incident legat de un ecran publicitar din Astana, unde a fost proiectat drapelul ucrainean în locul celui rusesc, în timpul vizitei lui Vladimir Putin în oraș, pe 27 noiembrie, relatează publicația independentă rusă Meduza.

Forțele aeriene ucrainene au declarat joi că au doborât 79 din 91 de rachete lansate de Rusia în timpul atacului său împotriva infrastructurii energetice a țării, informează Reuters.

Armata ucraineană a doborât 35 de drone și a pierdut urma a 62 din cele 97 de drone lansate de Rusia în atac.

Atacul la scară largă al Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene de joi „a dat o lovitură dură, a folosit o mulțime de muniții cu dispersie”, a declarat pentru Reuters o sursă din industria energetică ucraineană.

Atacul a întrerupt alimentarea cu energie electrică a cel puțin 1 milion de persoane în trei regiuni din vestul țării, au anunțat oficialii locali.

Atac masiv asupra sistemului energetic ucrainean

Ucraina a anunțat joi un „atac masiv” asupra infrastructurii sale energetice şi a declarat că a trebuit să efectueze întreruperi de curent, în special la Kiev, într-un moment în care Moscova îşi intensifică presiunea militară asupra ţării după alegerea lui Donald Trump la Casa Albă, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În timp ce temperaturile oscilează în jurul valorii de 0 grade Celsius, „încă o dată, sectorul energetic este atacat masiv de inamic”, a transmis Ministerul Energiei pe Facebook.

Întreruperi de curent de urgenţă au fost implementate la Kiev, Odesa şi Dnipro, a anunţat operatorul DTEK.

Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că apărarea aeriană funcționa în Kiev joi dimineață, în contextul atacului Rusiei la nivel național asupra infrastructurii energetice, informează Reuters.

Forțele aeriene ale Ucrainei au avertizat anterior locuitorii cu privire la o amenințare cu rachete pentru capitală.

O ameninţare cu rachete ruseşti a fost detectată de forţele aeriene ucrainene joi, la primele ore ale dimineţii. Rachetele vizează mai multe regiuni, potrivit News.ro.

Explozii au fost auzite joi dimineaţa în oraşul port Odesa, au relatat mai multe mass-media ucrainene. Guvernatorul regiunii, Oleh Kiper, a făcut apel la populaţie să rămână în casă.

Mai multe explozii s-au auzit în Kiev pe fondul atacului rusesc, potrivit unuor oficiali din capitala ucraineană, citați de Reuters.

Marţi, Rusia a anunţat un „răspuns” la două noi atacuri ucrainene efectuate cu rachete ATACMS americane împotriva teritoriului său în ultimele câteva zile.

Rusia loveşte zonele civile din Ucraina de la începutul invaziei sale în ţară, în februarie 2022, şi şi-a intensificat atacurile pe măsură ce se apropie iarna, vizând în special infrastructura energetică.

Pe front, Moscova face, de asemenea, câştiguri teritoriale împotriva unei armate ucrainene slăbite, cu mai puţin de două luni înainte de preluarea mandatului de către preşedintele ales al SUA.

Miercuri, administraţia preşedintelui Joe Biden a cerut Kievului să reducă vârsta minimă pentru mobilizarea militară de la 25 la 18 ani, pentru a compensa deficitul de soldaţi în faţa avansului forţelor ruse pe teren.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

–-

Informațiile de miercuri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro