Sari direct la conținut

România a semnat acordul istoric cu SUA pentru construirea reactoarelor de la Cernavodă / Va fi format un consorțiu cu firme din SUA, România, Canada și Franța – UPDATE

HotNews.ro
Virgil Popescu, Dan Brouillette si Adrian Zuckerman, Foto: Ambasada SUA
Virgil Popescu, Dan Brouillette si Adrian Zuckerman, Foto: Ambasada SUA

Secretarul pentru Energie din SUA, Dan Brouillette, și ministrul român al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, au parafat vineri un proiect de acord interguvernamental pentru a coopera la extinderea și modernizarea programului de energie nucleară civilă din România, informează Departamentul pentru Energie. Potrivit acestuia, odată executat formal, acest acord istoric va pune bazele pentru ca România să utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională pentru construirea unităților 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă și retehnologizarea reactorului 1.

UPDATE Proiectul de 8 miliarde de euro va fi coordonat de AECom și va implica un consorțiu format din companii din S.U.A, România, Canada și Franța, informează Ambasada SUA în România. AEcom este o mare companie americană de inginerie, care activează în peste 150 de țări, cu venituri de peste 20 miliarde de dolari obținute în 2019.

„Energia nucleară este crucială pentru a se asigura că România are o sursă de energie electrică fiabilă, accesibilă și fără emisii, iar industria nucleară din SUA așteaptă cu nerăbdare să-și ofere expertiza pentru a dezvolta această importantă sursă de energie”, a declarat Secretarul Brouillette. „Acest acord între SUA și România sporește cooperarea noastră energetică reciprocă și va consolida securitatea energetică a ambelor națiuni.”

„Astăzi, România face un uriaș pas în dezvoltarea parteneriatului său strategic cu Statele Unite ale Americii, în ceea ce privește componenta energetică, și anume cooperarea în domeniul nuclear civil”, a spus ministrul Popescu.

Comunicatul Departamentului pentru Energie arată că Statele Unite și România vor continua să consolideze relația bilaterală în cadrul diferitelor cadre multilaterale, inclusiv Parteneriatul pentru cooperare energetică transatlantică (P-TEC) creat sub administrația Trump. În cadrul P-TEC, SUA și România co-prezidă un grup de lucru privind cooperarea nucleară civilă.

  • NOTA RED. Nu au fost oferite mai multe detalii despre ce înseamnă ca România să „utilizeze expertiza și tehnologia SUA cu o echipă multinațională”. Le vom prezenta pe măsură ce vom obține mai multe informații.

Reamintim că ambasadorul Adrian Zuckerman a anunțat joi semnarea acestui acord. Este o veste mult așteptată după ce Guvernul a renunțat la parteneriatul cu o companie chineză în privința construirii Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Ambasadorul a spus că ministrul economiei Virgil Popescu se va întâlni vineri cu Secretarul Departamentului de Energie Brouillette pentru a demara un acord privind implicarea SUA în construirea reactoarelor.

Adrian Zuckerman spune că este un proiect de 8 miliarde de euro, în care intră și reabilitarea Reactorului 1. De altfel, România va beneficia de cel mare pachet de finanțare primit vreodată.

Mâine, ministrul Popescu se va întâlni cu secretarul Departamentului Energiei, Brouillette, pentru a iniția un acord de cooperare interguvernamentală pentru reabilitarea unui reactor nuclear și construirea a două reactoare noi la centrala nucleară Cernavodă din România. Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari va reprezenta o paradigmă a viitoarelor proiecte româno-americane de dezvoltare economică și energetică„, a declarat Adrian Zuckerman, potrivit Ambasadei SUA în România.

În partea a doua a zilei, Virgil Popescu se va întâlni cu Președinta EXIM (Băncii de Export-Import a S.U.A.), Kimberley Reed, în vederea semnării unui memorandum de înțelegere care vizează finanțarea proiectului nuclear de la Cernavodă și alte proiecte din România. Este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat, a mai spus ambasadorul SUA.

Reamintim că Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, se află în aceste zile într-o vizită oficială foarte importantă în Statele Unite ale Americii. Cu această ocazie va avea o întâlnire cu Secretarul pentru Energie al SUA, Dan Brouillette, și cu alți înalți oficiali americani.

Ministrul a declarat că prin această vizită va fi dezvoltat parteneriatul strategic dintre România și SUA pe dimensiunea energetică și să fie puse bazele unei cooperări în acest domeniu.

„Statele Unite ale Americii sunt deja un investitor puternic în economia românească, iar sectorul energetic, de importanță strategică pentru România atât din perspectivă economică, cât și din perspectiva securității energertice, este un domeniu în care mi-aș dori să văd o prezență americană mult mai pronunțată în România. Îmi doresc să fructificăm cât mai multe oportunități pentru dezvoltarea țării noastre”, a declarat Virgil Popescu.

Reamintim că actualul Guvern intenționează să atragă inclusiv parteneri americani în dezvoltarea proiectului reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Nu va trece mult timp până când vor fi finalizate discuțiile dintre statul român și posibili parteneri pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, a declarat ministrul Economiei Virgil Popescu, într-un interviu acordat în luna iulie pentru HotNews.ro. Acesta a confirmat, practic, că există discuții cu astfel de parteneri. Întrebat dacă acești posibili investitori sunt din Europa sau de peste ocean, ministrul a afirmat că „poate fi un consorțiu euro-atlantic”.

Pe data de 12 iunie 2020, la solicitarea Ministerului Economiei, acționarii Nuclearelectrica au aprobat în ședința AGA încetarea negocierilor cu chineziide la China General Nuclear Power Corporation pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. A fost concretizată, astfel, intenția Guvernului de a renunța la chinezi și de a analiza alte opțiuni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro