Starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi se îmbunătățește iar opozantul se poate acum ridica din pat
Starea de sănătate a lui Alexei Navalnîi, otrăvit cu Noviciok, continuă să se amelioreze iar opozantul rus poate acum să se ridice din patul său, pentru perioade scurte de timp, a anunțat luni spitalul berlinez unde este tratat, scrie AFP.
Principalul opozant al Kremlinului, otrăvit cu agentul neurotoxic în 20 august, în Siberia, va putea în curând să renunțe complet la ventilarea artificială, a adăugat spitalul Charité, care nu mai evocă eventuale sechele pe termen lung.
Între timp, presiunea asupra Rusiei a crescut, iar Vladimir Putin este somat acum să dea explicații.
Guvernul german a reiterat „apelul adresat Rusiei de a aduce lămuriri asupra a ceea ce s-a întâmplat”, potrivit purtătorului de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert.
Armă chimică
Berlinul nu a evocat însă explicit ultimatumul lansat în 6 septembrie Rusiei pentru a obține explicații.
Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a renunțat la vizita în Germania prevăzută marți, explicând, potrivit biroului său de presă, că omologul său german a redus durata întâlnirii bilaterale la o oră și jumătate și și-a anulat participarea la un eveniment organizat în cadrul anului ruso-german.
Emmanuel Macron a avut luni dimineață o discuție telefonică cu Vladimir Putin și i-a cerut să se facă „toată lumina, fără întârziere” asupra „tentativei de asasinat” a opozantului.
„O clarificare este necesară din partea Rusiei în cadrul unei anchete credibile și transparente”, a afirmat președintele francez, în timp Putin a denunțat acuzații care nu se bazează „pe nimic”.
Un laborator militar german a concluzionat în 3 septembrie că Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost otrăvit cu Noviciok.
Pentru a susține teza folosirii acestui puternic agent neurotoxic, guvernul german a „cerut altor parteneri europeni, respectiv Franței și Suediei, să verifice de manieră independentă dovezile germane”, a declarat luni Steffen Seibert.
„Rezultatele acestei examinări efectuate de laboratoare speciale din Franța și Suedia sunt acum disponibile și confirmă dovezile germane”, a subliniat el.
În Suedia, testele au fost efectuate de către laboratorul specializat în substanțe foarte toxice al Agenției suedeze de cercetări militare.
În afară de Rusia, „este puțin probabil ca o altă țară semnatară a Convenției (privind interzicerea armelor chimice) să poată obține” acest agent neurotoxic, a comentat Asa Scott, șefa diviziei de apărare și securitate a agenției.
Folosirea agentului Noviciok „constituie o încălcare gravă a Convenției privind interzicerea armelor chimice”, semnată în 1993, a reamintit purtătorul de cuvânt al guvernului german.
Autoritățile ruse susțin că analizele lor, efectuate în momentul internării opozantului în Omsk (Siberia), înainte de a fi transferat în Germania, nu au indicat prezența vreunei substanțe toxice în organismul lui Navalnîi.