Sari direct la conținut

PSD aruncă vina pe Guvern pentru amânarea noii legi a carantinei. Cele 5 puncte slabe pe care le-au găsit social-democrații

HotNews.ro
Ciolacu, în Parlament, Foto: AGERPRES
Ciolacu, în Parlament, Foto: AGERPRES

Făcut responsabil de PNL că amână nejustificat adoptarea noii legi a carantinei și izolării, PSD se declară „extrem de îngrijorat” de situația sanitară, însă spune că proiectul nu trebuie expediat fără o dezbatere serioasă, acuzând guvernul că a trimis în Parlament o lege proastă.

„ Este clar că un bolnav contagios trebuie izolat pentru a nu răspândi boala. Dar modul în care se pune în practică carantinarea, izolarea sau internarea face diferența între un regim abuziv și unul democratic. Este a treia oară când Guvernul PNL se comportă total iresponsabil și trimite Parlamentului o lege proastă, făcută pe picior, în ultim moment”, se arată într-o postare a PSD pe Facebook.

Social-democrații prezintă cinci argumente pentru poziția lor:

  • „Carantina, izolarea, spitalizarea trebuie făcute pe baza unor dovezi clare, științifice de boală. „Semnele sugestive” nu reprezintă o dovadă științifică, clară.
  • Nu este precizată perioada acestor măsuri. Pe perioadă nedeterminată, cum vrea Guvernul Orban, este inacceptabil.
  • Ce se întâmplă cu copiii părinților izolați/carantinați. În niciun caz vreun funcționar vremelnic nu poate hotărî soarta lor, chiar și temporară.
  • Confiscarea și distrugerea bunurilor unei persoane izolate/carantinate. Această măsură trebuie aplicată doar în scopul decontaminării, proporțional cu riscul sanitar existent, cu respectarea tuturor drepturilor cetățenești și pe o perioadă determinată. Orice altă variantă este inacceptabilă!
  • Posibilitatea contestării restrângerilor de drepturi. Judecătorii constituționali au precizat clar că trebuie să existe o asemenea posibilitate”.

Premierul Ludovic Orban s-a declarat revoltat și indignat după amânarea unei decizii în Senat pe legea carantinei și izolării. El a comentat că nu înțelege „încăpățânarea PSD de a trage de timp și a pune bețe în roate” guvernului, în condițiile în care numărul de cazuri de coronavirus crește și nu există instrumente legale pentru cei care sunt externați la cerere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro