Sari direct la conținut

Șefa Spitalului de Boli Infecțioase Iași: Bolnavii Covid se vindecau mai repede, acum negativarea se produce mai greu. O pacientă a avut test negativ după 52 de zile de spitalizare

HotNews.ro
Testare coronavirus, Foto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia
Testare coronavirus, Foto: Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Si Spitalul de Boli Infecțioase din Iași este aproape de limita locurilor pentru bolnavii cu coronavirus, iar pentru a nu se ajunge la un blocaj pacienții asimptomatici au fost direcționați către un alt spital. Managerul unității, Carmen Dorobăț, le atrage atenția românilor să înțeleagă importanța purtării măștilor și a păstrării distanței fizice. Ea a precizat că „negativarea se produce mai greu” decât la debutul pandemiei, precizând că în cazul unei paciente testul a fost negativ după 52 de zile de la internare.

Spitalul „Sf. Parascheva” din Iași are o capacitate de 184 de locuri pentru pacienții confirmați cu coronavirus, 9 locuri la terapie intensivă și 15 locuri pentru pacienții cu suspiciune de Covid, iar în prezent mai sunt libere doar 8 locuri, a declarat, la Digi 24, managerul unității, Carmen Dorobăț.

Ea a spus că și-a dat seama că vor fi dificultăți încă de săptămâna trecută, când în garda de vineri spre sâmbătă au fost internate 20 de persoane cu Covid-19.

  • „La Iași, semnalul de alarmă l-am tras în urmă cu o săptămână după ce într-o gardă de weekend am avut 20 de internări. A fost o premieră, așa ceva nu s-a întâmplat decât în perioada stării de urgență, în primăvară. Vorbim de o gardă de 24 de ore. Și atunci mi-am dat seama că lucrurile vor deveni tot mai zgomotoase de la o zi la alta.
  • Așa a fost pe tot parcursul săptămânii. Am calculat gardă cu gardă numărul de locuri libere și ce se poate întâmpla de la o zi la alta. Dacă se continuă acest trend crescut în platou, vom avea probleme cu locurile.
  • Să sperăm că cetățenii vor înțelege importanța purtării măștilor și păstrarea distanței sociale. (…) În loc să ne relaxăm, să ne bucurăm de sezonul cald și să ducem o viață economică normală, trebuie să ne gândim din nou ce vom face dacă nu vom mai avea locuri”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

Ea a precizat că pentru a nu se ajunge la blocaj pacienții asimtomatici au început să fie trimiși și la Spitalul CFR din Iași, iar pentru cei în stare gravă va fi folosită și Secția ATI de la Spitalul de Neurochirurgie.

Medicul a mai spus că dacă la începutul pandemiei testele negative se obțineau mai ușor pentru pacienții cu Covid, acum lucrurile s-au schimbat: „Negativarea nu se mai produce atât de ușor cum se întâmpla la debutul pandemiei, când obțineam mai ușor testele negative. Acum, din păcate, negativarea se produce greu. Am avut o pacientă la care s-a produs negativarea după 52 de zile de spitalizare”.

Ea a insistat că populația trebuie să înțeleagă că dacă nu vor avea grijă, vor fi probleme privind asistența regională la nivel regional.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro