Sari direct la conținut

Ciolacu: PSD nu votează prelungirea stării de alertă/ Ce măsuri și restricții propun social-democrații

HotNews.ro
Ciolacu: PSD nu votează prelungirea stării de alertă/ Ce măsuri și restricții propun social-democrații

​​Președintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a anunțat joi, la finalul ședinței Biroului Politic ca parlamentarii partidului nu vor vota prelungirea stării de alertă care va fi propusă de Guvern. Ciolacu spune că PSD va propune introducerea unei stări intermediare, cu măsuri clare de protecţie pentru cetăţeni pe o perioadă de 10-15 zile.

”Este exclus ca PSD să voteze o prelungire a stării de alertă în forma ultimelor 30 de zile. Mai exact, colegii mei au venit cu câteva propuneri clare către guvern, respectiv când vor veni cu cererea de încuviințare a stării de alertă să cuprindă redeschiderea spitalelor pentru boli cronice, redeschiderea spitalelor suport Covid care nu au avut pacienți în ultimele 30 de zile, exclus continuarea procedurii de achiziții publice fără licitație sau angajări prin derogare de la lege.

În schimb, considerăm pentru încă o perioadă limitată obligativitatea purtării de măști în spații inchise, cu respectarea limitării persoanelor pentru evenimente și distanțarea socială(…) Izolarea trebuie menținută, mai ales dacă o persoană vine dintr-o zonă de focar”, a declarat Marcel Ciolacu, după ședința conducerii partidului.

Cu alte cuvinte pesediștii așteaptă ca Guvernul să elaboreze proiectul de hotărâre privind prelungirea stării de alertă și îl vor modifica în Parlament. Astfel, social democrații vor introduce în proiectul de hotărâre al Guvernul obligativitatea purtării de măști în spații inchise, respectarea limitării persoanelor pentru evenimente și distanțarea socială și izolarea pentru persoanele care vin în țară dintr-o zonă de focar.

Ciolacu susține că Guvernul nu a venit cu o motivare clară privind necesitatea prelungirii stării de alertă.

„După ce se dă Hotărârea de Guvern, Parlamentul are cinci zile. E nepermis din partea Guvernului cu 4 zile înainte de expirarea stării de alertă să nu ai niciun dialog cu Parlamentul. (…) Am pregătit și o lege distinctă, dacă Guvernul nu vine cu măsurile”, a precizat Ciolacu.

Inițial social democrații se gândeau să elaboreze un proiect de lege care să prevadă măsuri de siguranță pentru populație însă, datorită timpului destul de scurt, acesta nu ar fi intrat în vigoare la timp până la expirarea stării de alertă pe 15 iunie.

Guvernul adoptă în cursul zilei de azi hotărârea de prelungire a stării de alertă. Perioada de prelungire discutată la nivelul Guvernului este de 30 de zile.

Starea de alertă încetează pe 15 iunie și pentru prelungirea acesteia este nevoie de adoptarea unei hotărâri de Guvern care trebuie validată de Parlament.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro