Relaxarea legislației concurenței pentru tratarea bolnavilor de COVID-19: Companiile farmaceutice au voie să se coordoneze astfel încât să nu existe discontinuități în aprovizionarea cu medicamente
Companiile farmaceutice au voie să se coordoneze prin acorduri și schimburi de informații pentru a nu exista discontinuități în aprovizionarea cu medicamente esențiale în tratarea pacienților cu COVID 19, a anunțat vineri Consiliul Concurenței, aliniindu-se politicii Comisiei Europene de relaxare a legislației concurenței. O astfel de coordonare ar fi contrară normelor de concurență în condiții normale, însă, în contextul pandemiei, poate aduce beneficii importante cetățenilor, subliniază autoritatea.
Potrivit Consiliului Concurenței, Comisia Europeană a publicat deja Comunicarea privind un cadru temporar care permite realizarea unor acorduri și schimburi de informații între companiile din domeniul farmaceutic pentru a nu exista discontinuități în aprovizionarea cu medicamente esențiale în tratarea pacienților cu COVID 19.
„În actuala situație de criză generată de pandemia de coronavirus, companiile pot fi nevoite să se coordoneze în ceea ce privește producția, gestionarea stocurilor și, eventual, distribuția de medicamente, astfel încât nu toate să se concentreze pe unul sau mai multe medicamente, neglijându-se astfel alte medicamente care ar rămâne sub nivelul optim de producție. O astfel de coordonare ar fi contrară normelor de concurență în condiții normale, însă, în contextul pandemiei, poate aduce beneficii importante cetățenilor. De asemenea, companiile care vor să producă materiale medicale pot apela la schemele de ajutor de stat.”, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței.
Consiliul Concurenței a mai precizat luni că, în aceste circumstanțe excepționale, este foarte important ca interesele consumatorilor să fie protejate și, ca urmare, va continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile pieței pentru a identifica companiile care profită de această situație pentru a se angaja în practici abuzive (cum ar fi practicarea de prețuri excesive) sau de tip cartel.
Companiile au responsabilitatea de a-și evalua singure legalitatea acordurilor încheiate și a practicilor aplicate, iar în cazul în care au îndoieli cu privire la compatibilitatea unor inițiative cu legislația în domeniul concurenței, acestea pot contacta autoritatea de concurență la adresa presedinte@consiliulconcurenței.ro.