Simptomul crizei sectorului petrolului: Barilul american Wyoming Asphalt Sour a intrat în teritoriul negativ
În fața dezechilibrului generat de o cerere în bernă și de o ofertă supraabundentă, unele tipuri de petrol se tranzacționează mult sub cotațiile de referință iar unele au trecut chiar în teritoriul negativ, scrie AFP.
Astfel, barilul american Wyoming Asphalt Sour, un petrol dens utilizat în special pentru producerea bitumului, a intrat „pe un preț negativ” în cursul lunii martie, afirmă Per Magnus Nysveen, de la Rystad.
„Acest lucru înseamnă că producătorii își dau barilele deoarece nu mai au unde să le stocheze”, rezumă Craig Erlam, în condițiile în care rezervele mondiale de țiței erau deja trei sferturi pline.
Rezervele actuale de petrol pe uscat și pe nave „depășesc precedentul vârf atins la începutul lui 2017”, constatau săptămâna trecută analiștii de la Kpler, „iar aceste stocuri continuă să crească”.
Miercuri, Agenția americană de informații privind Energia (EIA) a anunțat și ea o creștere foarte importantă a stocurilor, de patru ori mai mare decât așteptările analiștilor.
Aceasta deoarece cererea a scăzut brutal din cauza pandemiei de Covid-19 și a măsurilor de carantinare, dar oferta nu a încetat să crească din partea principalilor producători mondiali, pe fondul războiului prețurilor dintre Riad și Moscova.
Joi, barilul Southern green canyon din Golful Mexic valora spre exemplu 13,31 dolari, Nebraska intermediate 6,75 dolari iar Oklahoma 4,25 dolari.
Western Canada select evolua în jurul pragului de 5 dolari. „Luând în calcul costurile de transport, putem considera că și ele se află în teritoriul negativ”, adaugă analistul Rystad.
Producătorii americani de petrol de șist, primele victime
Analiștii de la Goldman Sachs au evocat luni într-o notă „un context foarte defavorabil pentru prețurile petrolului” care ar putea arunca anumite cotații „în teritoriul negativ”.
„Dacă situația durează, unii producători vor începe să închidă robinetele”, crede analistul Oanda, cu efectul de reducere ofertei pe piețe și de susținere a prețurilor.
Primele victime ar putea fi companiile care extrag petrol de șist în Statele Unite, și unde pragul de rentabilitate este superior cotațiilor actuale.
Pentru a apăra industria, președintele american Donald Trump a anunțat miercuri că se va întâlni vineri cu directorii marilor grupuri petroliere americane.
„Cred că știu cum să rezolv problema”, a spus el, fără alte precizări.
Cele două cotații de referință, WTI american și Brent european din marea Nordului, evoluau joi în jurul cotațiilor de 22 și, respectiv, 27 de dolari pe baril.
Cotațiile au pierdut două treimi de la începutul anului, cea mai dură cădere trimestrială de la crearea acestor contracte, în anii 1980.