Coronavirus: Transportatorii auto cer ASF modificarea legislației astfel încât să-și poată suspenda asigurările RCA fără depunerea plăcuțelor de înmatriculare
Firmele de transport rutier din România afectate de criza noului coronavirus cer sã-și poată suspenda asigurările RCA fără a depune plăcuțele de înmatriculare/înregistrare la autoritatea care le-a eliberat, se arată într-un comunicat transmis vineri de Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), care cere ASF modificarea legislației.
- „Deși această posibilitate este prevăzută în cadrul Legii 132/2017, nu poate fi operată deoarece nu există o procedură pentru returnarea plăcuțelor de înmatriculare.”, precizează UNTRR.
Uniunea susține că „din cauza crizei provocate de pandemia de coronavirus, firmele de transport rutier de mărfuri românești care realizează transport rutier internațional au raportat o scădere de 80% a afacerilor. În plus, firmele de transport rutier de mărfuri care activează în zona de automotive înregistrează scăderi de 100%, dupã ce în Europa industria de automotive s-a oprit, iar în România mai multe fabrici precum Dacia, Ford sau Pirelli și-au suspendat activitatea.”
„În cazul transportului rutier național de persoane – linii regulate – numărul de pasageri a scăzut cu 60-70%, iar pentru transportul de persoane ocazional scăderea este aproximativ 100%. În cazul transportului rutier de persoane internațional scăderea este de aproximativ 100%. Astfel, firmele de transport rutier nu-și pot folosi activele și de aceea este necesară o suspendare a asigurărilor RCA.”, se arată în comunicatul UNTRR.
Cu o zi în urmă, aceeași Uniune a transportatorilor a solicitat Guvernului, BNR și ASF suspendarea plății finanțărilor (credite, leasing) și asigurărilor RCA contractate de firmele de transport rutier din România, pentru o perioadă de 3 luni, în condițiile în care aproape 80% din companiile de transport rutier sunt în pragul insolvenței și sunt nevoite să oprească vehiculele în parcări.
În sprijinul solicitării către autorități, UNTRR subliniază câteva date aferente sectorului de transport rutier din România: 41.000 de firme cu o cifră de afaceri cumulată de 12,3 miliarde euro, 212.000 de angajați, este principalul contributor la exportul de servicii al României, cu un total de 6,12 miliarde euro în 2019 (+10% fațã de 2018). Transportul rutier generează un sfert din exportul total de servicii al României, de 26,3 miliarde euro.
- Pentru detalii citește: Coronavirus: Transportatorii rutieri cer suspendarea plății finanțărilor și a asigurărilor RCA