Sari direct la conținut

Cum pot salva vieți anularea evenimentelor publice și carantina auto-impusă, într-un singur grafic

HotNews.ro
Cum  pot salva vieți anularea evenimentelor publice și carantina auto-impusă, într-un singur grafic

Principala incertitudine în privința focarului de coronavirus este acum cât de multă lume va fi afectată și cu ce viteză s-ar putea răspândi, scrie Vox. Zilele trecute, am văzut cum numărul de cazuri a crescut dramatic; începând din 10 martie, există peste 700 de cazuri confirmate și cel puțin 26 de decese în SUA. Șefa Centrului pentru Boli Respiratorii, Nancy Messonnier, a declarat jurnaliștilor că „La un moment dat, fie anul acesta fie la anul, o bună parte din americani ar putea fi infestați cu noul virus”.

Viteza cu care se răspândește virusul este extrem de importantă. De ceea ce se tem cel mai mult epidemiologii este faptul că sistemul de sănătate ar putea fi colapsat de o explozie bruscă de cazuri, care ar necesita spitalizarea mai multor persoane decât pot fi gestionate. În acest scenariu, mai multe persoane ar putea muri, întrucât nu vor fi suficiente paturi de spital sau aparate care să îi mențină în viață.

O inundare a spitalelor cu cazuri prea numeroase poate fi evitată prin luarea de măsuri de protecție – închiderea școlilor, anularea adunărilor publice, lucrul de acasă, auto-carantina, evitarea mulțimilor.

Epidemiologii numesc această strategie de prevenire a apariției unui ”vârf” ridicat al numărului de îmbolnăviri „aplatizarea curbei” și arată astfel:

Un infografic în care pe axa X sunt trecute numărul de cazuri zilnice, iar pe axa Y reprezintă timpul scurs de la primul caz. Prima curbă reprezintă numărul de cazuri în care nu sunt implementate măsuri de protecție și în care se afișează un vârf mare. A doua curbă este mult mai mică, reprezentând o creștere mult mai mică a numărului de cazuri dacă sunt implementate măsuri de protecție.

Potrivit epidemiologului Marc Lipsitch de la Harvard, este „plauzibil” ca între 20 și 60 % dintre adulți să fie infectați cu virusul Covid-19. Până în prezent, 80% din cazuri au fost ușoare, iar rata mortalității este în jur de 1 la sută (ceea ce mai mulți experți estimau dinainte de răspândirea virusului) dar nu e exclus un scenariu în care zeci sau sute de mii de oameni să ia noul virus.

Graficul a fost creat pentru prima dată de cei de la Centrul de Prevenire a Bolilor, adaptat de consultantul Drew Harris și popularizat de cei de la The Economist. Graficul a devenit viral cu ajutorul hashtag-ului #FlattenTheCurve.

Aplatizarea curbei e adusă de măsurile de prevenție luate. Joi, Centrul de Prevenire a Bolilor a postat noi recomandări pentru persoanele cu vârsta de peste 60 de ani și celor cu afecțiuni medicale cronice – cele două grupuri considerate cele mai vulnerabile la pneumonii severe de tipul Covid-19 – pentru a evita cât mai mult mulțimile de oameni.

„Cu cât mai mulți dintre noi facem asta, cu atât mai mult vom încetini răspândirea bolii”, a declarat pentru Vox Emily Landon, specialistă în boli infecțioase în cadrul Universității din Chicago. „Asta înseamnă că mama ta sau tatăl tău ar putea avea un pat de spital în cazul în care ar avea nevoie.”

Chiar dacă ești tânăr și sănătos, este datoria ta să urmezi măsurile decise pentru a evita răspândirea virusului și a menține epidemia într-o dinamică lentă. „Cu cât oamenii tineri și sănătoși sunt bolnavi în același timp cu cei bătrâni, cu atât presiunea asupra sistemului de sănătate va fi mai mare”, a spus Landon.

Citește articolul integral pe Vox.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro