Sari direct la conținut

Transgaz scapă de o investigație a Comisiei Europene/ Condiția: Compania să pună la dispoziție capacități pentru exportul gazelor în Ungaria și Bulgaria

HotNews.ro
Export gaze, Foto: Comisia Europeana
Export gaze, Foto: Comisia Europeana

​Comisia Europeană a acceptat angajamentele propuse de Transgaz în vederea facilitării exporturilor de gaze naturale din România. Potrivit Comisiei, Transgaz va pune la dispoziția pieței capacități semnificative de gaze naturale, în regim de capacități ferme, pentru a fi exportate din România către statele membre învecinate, în special către Ungaria și Bulgaria. Astfel, Comisia a pus capăt unei investigații asupra companiei, declanșată din cauza restricționării exporturilor de gaze naturale din România.

Această decizie confirmă înlăturarea îngrijorărilor Comisiei Europene cu privire la un potențial abuz de poziție dominantă realizat de SNTGN Transgaz SA pentru perioada și activitatea supuse investigației și pune capăt investigației Comisiei Europene în acest caz, fără constatarea existenței vreunei încălcări din partea societății și implicit fără aplicarea vreunei amenzi„, arată Transgaz printr-un comunicat.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, vicepreședinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, a spus că Transgaz s-a angajat să pună la dispoziție capacități în punctele de interconectare pentru a se putea exporta volume suplimentare de gaze naturale din România către Ungaria și Bulgaria.

Preocupările Comisiei Europene legate de Transgaz

În iunie 2017, Comisia a anunțat lansarea unei proceduri oficiale de investigare pentru a evalua dacă Transgaz, societate controlată de stat care este operatorul tehnic al sistemului de transport din România, a încălcat normele antitrust ale UE prin restricționarea exporturilor de gaze naturale din România.

În special, preocupările Comisiei în sensul că Transgaz ar fi recurs la astfel de restricționări se întemeiau pe faptul că:

  • societatea a investit insuficient în construirea infrastructurii pentru exporturile de gaze naturale sau că a întârziat construirea acestei infrastructuri;
  • societatea a aplicat tarife de interconectare care au făcut ca exporturile de gaze naturale să fie neviabile din punct de vedere comercial;
  • societatea a invocat argumente tehnice nefondate ca pretext pentru restricționarea exporturilor.

Aceste restricții ar fi putut menține sau crea bariere în calea circulației transfrontaliere a fluxurilor de gaze naturale din România – unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din UE – către Ungaria și Bulgaria, contrar obiectivului unei uniuni integrate a energiei, în care energia circulă liber între statele membre, pe baza forțelor concurențiale și a celei mai bune utilizări posibile a resurselor.

Angajamentele Transgaz

În urma inițierii procedurii oficiale de investigare, Transgaz a propus să își asume anumite angajamente ca răspuns la preocupările Comisiei. Ulterior, Comisia a consultat participanții la piață pentru a verifica dacă angajamentele propuse ar elimina problemele de concurență identificate de Comisie.

În urma testului de piață, Transgaz a adus unele modificări angajamentelor propuse. Angajamentele finale vor permite participanților la piață să aibă acces la capacități semnificative de export prin intermediul punctelor de interconectare dintre România și statele membre învecinate. Mai precis, Transgaz s-a angajat:

  • să pună la dispoziție capacități minime de export de 1,75 miliarde de metri cubi pe an la punctul de interconectare dintre România și Ungaria (Csanádpalota). Această capacitate este echivalentă cu aproximativ o șesime din consumul anual de gaze naturale al Ungariei;
  • să pună la dispoziție capacități minime de export la un nivel total de 3,7 miliarde de metri cubi pe an în două puncte de interconectare dintre România și Bulgaria (Giurgiu/Ruse și Negru Vodă I/Kardam). Această capacitate acoperă mai mult de jumătate din consumul anual de gaze naturale al Bulgariei și al Greciei;
  • să se asigure că tarifele pe care le va propune autorității române de reglementare în domeniul energiei (ANRE) nu vor diferenția între piața de export și cea internă, evitându-se astfel tarifele de interconectare care fac exporturile neviabile din punct de vedere comercial;
  • să se abțină de la utilizarea oricăror alte mijloace de obstrucționare a exporturilor.

Versiunea finală a angajamentelor prevede o capacitate suplimentară semnificativă față de versiunea angajamentelor care a fost testată de piață, în special pentru Ungaria, prin includerea capacităților avute în vedere pentru tronsonul românesc din prima fază a proiectului privind gazoductul Bulgaria-România-Ungaria-Austria („BRUA”). În consecință, participarea societății Transgaz la acest proiect va fi, de asemenea, supusă unor termene-limită obligatorii din punct de vedere juridic.

Angajamentele rămân în vigoare până la 31 decembrie 2026. Un administrator-supraveghetor va fi însărcinat cu monitorizarea aplicării și respectării angajamentelor.

Comisia a ajuns la concluzia că versiunea modificată a angajamentelor propuse de Transgaz răspunde preocupărilor identificate în materie de concurență și, prin urmare, le-a conferit acestora un caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro