Prognoză meteo: Vreme caldă în perioada 24 februarie – 8 martie, doar spre finalul acestei săptămâni valorile termice vor scădea semnificativ
Vremea va crește treptat în următoarele trei zile, doar spre finalul acestei săptămâni valorile termice vor scădea semnificativ la nivelul întregii ţări, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Cu toate acestea, în a doua săptămână de prognoză se va încălzi din nou, cu valori termice cuprinse între aproximativ 10 și 12 grade. Precipitaţiile vor fi moderate cantitativ pe toată durata următoarelor două săptămâni, potrivit estimărilor ANM pentru perioada 24 februarie – 8 martie.
În Banat, în primele trei zile din interval, vremea se va încălzi treptat, devenind deosebit de caldă, cu temperaturi diurne ce vor atinge 16 – 18 grade, apoi se va răci semnificativ, astfel încât maximele vor fi de 6 – 8 grade, spre finalul primei săptămâni. După aceste alternanţe se va încălzi din nou şi media maximelor se va situa între 12 şi 14 grade. Regimul termic nocturn se va menţine ridicat, concretizat prin valori medii de 2 până la 4 grade, cu două scăderi semnificative, în 25 şi 28 februarie, când minimele vor deveni uşor negative, cu valori medii de -2 grade. Precipitaţiile se vor semnala pe aproape tot parcursul intervalului şi vor fi moderate cantitativ pe 26 şi 27 februarie.
În Crişana, în prima săptămână de prognoză, valorile termice vor avea alternanţe semnificative, atât cele diurne, cât şi cele nocturne. Astfel, la început va fi cu mult mai cald decât în mod caracteristic datei, cu maxime de 12 – 16 grade, apoi se va răci semnificativ, la valori medii în jurul a 6 grade în data de 27 februarie, după care se va încălzi din nou şi mediile temperaturilor maxime vor fi de 10 – 12 grade, până la finalul intervalului. Temperaturile minime vor avea variaţii de la -2 la 6 grade în prima jumătate a intervalului, după care se vor situa, în medie, între 2 şi 4 grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată pe tot parcursul intervalului, însă acestea pot deveni moderate cantitativ pe 26 şi 27 februarie.
În Transilvania, în primele trei zile de prognoză, valorile termice diurne vor creşte treptat, ce vor determina o vreme deosebit de caldă, cu maxime ce vor porni de la 6 – 8 grade şi vor ajunge la 14 – 16 grade, în data de 26 februarie. În zilele de 27 şi 28 februarie se va răci accentuat, astfel încât maximele termice vor coborî spre 3 – 6 grade, apoi se va înregistra un proces de încălzire ce va determina valori maxime mediate regional între 10 şi 12 grade. Regimul termic nocturn va avea variaţii pe aproape tot intervalul. Temperaturile minime se vor situa, în medie, între 0 şi 4 grade, dar şi mai scăzute, în mare parte negative, pe 25, 28 şi 29 februarie, între -6 şi -2 grade. Temporar, vor fi precipitaţii în aproape toate zilele, posibil mai însemnate cantitativ pe 26 şi 27 februarie.
În Maramureş, vremea va fi cu mult mai caldă decât în mod obişnuit pentru această perioadă pe 25 şi 26 februarie, când se vor înregistra temperaturi maxime de 10 – 12 grade, dar se va răci semnificativ pe 27 şi 28 februarie, când maximele vor coborî spre 4 – 6 grade. Ulterior, se va încălzi treptat, dar vor mai fi uşoare alternanţe, astfel încât mediile maximelor termice se vor situa între 8 şi 12 grade. Regimul termic nocturn se va concretiza, în medie, prin valori cuprinse între 0 şi 4 grade, cu nopţi mai reci în 25 şi 28 februarie, când temperaturile minime vor deveni negative. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului, cu cantităţi moderate între 26 februarie şi 1 martie.
În Moldova, valorile termice diurne vor creşte treptat, când media maximelor va porni de la 8 – 10 grade şi va ajunge la 18 grade, în data de 26 februarie. După aceste intervale, temperatura va marca o scădere treptată, ajungând la valori de 5 – 7 grade, pe 28 februarie, iar mai apoi se va menţine la medii de 10 – 14 grade. Regimul termic nocturn se va caracteriza prin valori peste mediile multianuale specifice perioadei în mare parte din interval, cu minime ale căror medii vor fi între 2 şi 4 grade, cu excepţia datelor de 25, 28 şi 29 februarie, când acestea vor deveni preponderent negative. Regimul pluviometric va fi în general deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni, doar temporar fiind posibile precipitaţii, slabe cantitativ.
În Dobrogea, în prima săptămână de prognoză, valorile termice vor avea alternanţe semnificative, cu medii ale valorilor maxime de 8 – 10 grade, în zilele de 25 şi 28 februarie, dar cu mult mai ridicate pe 26, 27 februarie şi 1 martie, când media regională se va situa în jurul a 16 grade. În restul intervalului de prognoză, vremea se va menţine mai caldă decât în mod normal în această perioadă, iar temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 10 şi 14 grade. Temperaturile minime vor avea variaţii în prima jumătate a intervalului, când se vor situa între două şi opt grade, apoi se vor menţine, în medie, între 4 şi 6 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, cu o probabilitate mai mare de precipitaţii pe 27 februarie.
În Muntenia, pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, vremea se va menţine în general mai caldă decât în mod normal în luna februarie. Totuşi, vor fi alternanţe de regim termic, astfel încât vor fi intervale în care abaterile pozitive faţă de specificul climatologic vor fi semnificative, dar şi intervale cu temperaturi mai ponderate. În zilele de 26 februarie şi 1 martie, dar şi în perioada 4 – 6 martie, temperaturile maxime vor fi cuprinse, în medie, între 14 şi 19 grade, în timp ce, în restul intervalului, sunt estimate valori diurne, în medie, de 8 – 12 grade. Temperaturile minime vor fi, în general, pozitive, cu valori medii între două şi şase grade, mai scăzute pe 25, 28 şi 29 februarie, când se vor înregistra şi temperaturi uşor negative. Probabilitatea pentru precipitaţii slabe va fi mai ridicată pe 27 şi 28 februarie, dar şi în intervalul 1 – 8 martie.
În Oltenia, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză, vremea se va menţine mai caldă decât în mod obişnuit în a doua jumătate a lunii februarie, cu valori maxime diurne ce se vor situa, în general, între 12 şi 18 grade. Totuşi, pe 27 şi 28 februarie se estimează o scădere a temperaturilor maxime, care se vor situa între 7 şi 11 grade. Temperaturile minime vor fi scăzute pe 25 şi 28 februarie, când se vor înregistra valori negative ce pot coborî spre -5 grade, dar în restul intervalului vor fi pozitive şi mai ridicate decât mediile multianuale specifice perioadei, cu valori medii până la 6 grade Celsius. Probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată, cu precădere în perioada 26 – 29 februarie şi, din nou, în a doua săptămână de prognoză.
La munte, vremea se va încălzi treptat până pe 26 februarie, când temperatura medie diurnă va fi de 6 grade, apoi valorile termice vor fi în scădere, spre medii ale maximelor termice de -2 grade, în 27 şi 28 februarie. Ulterior, se va încălzi din nou, nu vor mai fi variaţii semnificative, iar media temperaturilor maxime va fi de 2 – 4 grade. Minimele vor avea alternanţe semnificative în prima săptămână, când se vor situa, în medie, între -10 şi zero grade, dar până la finalul intervalului de prognoză se vor menţine relativ constante, în jurul unor valori medii de -4 şi -2 grade. Temporar, vor fi precipitaţii în aproape tot intervalul, iar probabilitatea ca acestea să devină moderate cantitativ va fi mai mare pe 26 şi 27 februarie.