VIDEO Președintele Consiliului Concurenței: Legea RCA are vicii care ar permite service-urilor auto să profite / Transportatorii atenționează: Păgubiții vor plăti și reparațiile, pe lângă asigurări
„O lege care spune: eu aleg cine prestează serviciul și un terț (n.a asigurătorul RCA) este obligat să plătească oricât îmi cere mie furnizorul (n.a service-ul auto) este o lege care nu este bine gândită.”, a declarat marți Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, referindu-se la anumite hibe din legea RCA care ar permite unor service-uri auto să profite. Acesta a spus că trebuie găsită o formulă pentru a fi corectată această eroare. Una dintre aceste ‘formule’, dezbătută în Senat, propune stabilirea unor prețuri maxime la reparații, iar transportatorii acuză astăzi că, dacă proiectul rămâne așa, păgubiții vor plăti și reparațiile, pe lângă asigurări.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a susținut marți, în cadrul unui eveniment dedicat competiției, că Legea RCA trebuie corectată pentru că ar avea anumite vicii care ar permite service-urilor auto să profite.
VIDEO Președintele Consiliului Concurenței, despre hibele și nevoia de a corecta legea RCA:
- „Este normal ca o companie să își dorească profit. Dacă legea este prost gândită și are lacune care permit o exploatare a acestei lacune pentru un preț mai mare, normal că service-urile vor dori să folosească această prevedere legală și să obțină mai mulți bani.
- O lege care spune: eu aleg cine prestează serviciul și un terț (n.a asigurătorul RCA) este obligat să plătească oricât îmi cere mie furnizorul (n.a service-ul auto) este o lege care nu este bine gândită. Cred că a fost o greșeală când această prevedere a fost introdusă în lege.
- Fiind vorba de un viciu al legii nu avem nicio pârghie legală. Avem posibilitatea să propunem celor care pot să modifice legea, să o facă. Am avut discuții și cu autoritatea de reglementare (n.a ASF) și o să reluăm aceste discuții. Știu că sunt o serie de proiecte de lege în Parlament.
- Nu am o opinie formată privind care proiect din Parlament mi se pare mai potrivit, dar practic acesta este mediul în care trebuie să discutăm – să găsim o formulă împreună cu celelalte autorități publice implicate și în consultare cu actorii din piață și folosind vehiculul Parlamentar pentru a corecta această eroare.„, a declarat marți președintele Consiliului Concurenței.
Transportatorii auto atenționează asupra unor modificări RCA propuse deja în Senat: Păgubiții vor plăti și reparațiile, pe lângă asigurări
Într-adevăr în Parlament au apărut mai multe proiecte de modificare a legii RCA. Cel mai controversat este un proiect de lege inițiat de mai mulți deputați PSD, printre care Marius Bota, care își propune să ia măsuri împotriva comportamentului abuziv din punct de vedere al prețurilor practicate de anumite service-uri auto.
- „Se propune ca despăgubirea să se raporteze la un nivel al prețurilor de piață practicate pe piețele de profil pentru existența unui echilibru și a unei echivalențe între despăgubirea ce se acordă de asigurătorii RCA (ca sumă de bani) și costurile cu reparațiile.
- Unele entități reparatoare, prevalându-se de principiile pieței libere, convin prețuri arbitrarii în relația contractuală directă cu persoana prejudiciată, în special atunci când valoarea reparației urmează a fi despăgubită de un asigurător RCA. Or, deși asigurătorii RCA sunt terți față de contractul de reparații dintre unitatea reparatoare și persoana prejudiciată, neavând niciun control asupra modului de stabilire a prețului pieselor și manoperei, totuși sunt obligați prin lege să le suporte fără nicio posibilitate de obiecție sau opoziție. Aceasta în condițiile în care asigurătorii RCA plătesc despăgubiri (nu efectuează reparații) care trebuie să aibă un nivel predictibil, corelat cu tarifele de prime pe care le-au stabilit.
- Aceste excese/abuzuri din partea unităților reparatoare sunt înregistrate exclusiv în cazul unităților reparatoare non-importator al mărcii/non-dealer oficial sau non-producător care, deși oferă cele mai înalte standarde în reparațiile de vehicule, practică un tarif decent și similar indiferent cine este plătitorul final.„, se arată în Expunerea de motive la acest proiect de lege.
‘Formula’ propusă în acest proiect pentru rezolvarea acestor probleme este stabilirea unor tarife maxime la reparații, peste care service-urile să nu poată trece, iar asigurătorii RCA să nu mai suporte orice diferențe care ar apărea în plata despăgubirilor din cauza acestor costuri exagerat de mari.
La articolul 14, după alin. (3) se introduc două alineate noi, alin. (3.1) și (3.2), cu următorul cuprins:
- „(3.1) La efectuarea reparației, unitatea reparatoare auto își poate utiliza propria valoare a operei de manoperă afișată, fără a depăși prețurile de referință pe piață la data producerii riscului asigurat. Prețurile pentru referință pe piață vor fi stabilite și publicate anual de ASF împreună cu Institutul Național de Statistică. primele prețuri de referință vor fi stabilite și publicate de ASF împreună cu INS în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi. Valoarea orei de manoperă practicată de unitatea reparatoare auto în relația cu asigurătorul RCA. nu va depăși valoarea orei de manoperă practicată în relație cu alte persoane, inclusiv luând în considerare orice discounturi aplicate.
- (3.2) Orice diferențe peste valoarea despăgubirii stabilită conform alin (3) și (3.1) nu vor fi suportate de asigurătorul RCA”, se arată în proiectul de lege.
Acestea sunt câteva modificări asupra cărora a avertizat miercuri, 19 februarie 2020, COTAR (confederața transportatorilor auto), care susține că ar trebui retras urgent, deoarece afectează profund interesele transportatorilor și ale întregii industrii auto, care înseamnă peste 500.000 de salariați.
- „Propunerile din acest proiect încalcă dispozițiile Constituției României, ale Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene, și sunt în contradicție cu dispozițiile Legii Concurenței.
- În multe situații, transportatorii au calitate și de persoane păgubite, în urma unor accidente rutiere. Dacă proiectul de lege ar fi adoptat în forma propusă de inițiatori, transportatorii vor fi nevoiți să aloce sume importante de bani pentru a acoperi diferențele dintre costurile de reparație/închiriere și despăgubirile subevaluate care vor fi plătite de societățile de asigurări, pe baza propriilor calcule. Astfel se va ajunge la un sistem de co-plată în care asiguratorul să plătească o parte din despăgubire, iar diferența să fie suportată de persoanele prejudiciate, ceea ce este contrar principiului repărării integrale a prejudiciului.
- Niciun operator economic nu trebuie constrâns prin lege, așa cum se dorește prin proiectul inițiat și publicat la 01.11.2019 pe site-ul Senatului României, să practice un anumit tarif la serviciul pe care îl prestează, un anumit preț la produsele pe care le vinde, ci tarifele și prețurile trebuie să fie stabilite în mod liber, pe bază de cerere și ofertă. Este inacceptabil ca un păgubit să achite vreo diferență din buzunarul lui. cât timp este nevinovat! Se va ajunge la haos în piață, unde service-urile auto pot reține (drept de retenție) autovehiculul reparat, până la plata diferenței ajustate abuziv de asiguratorul RCA!”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de COTAR.
Confederația, ai cărei membri sunt federaţii şi asociaţii din rândul transportatorilor de persoane, transportatorilor în regim de taxi şi închiriere, şcolilor de conducători auto, mai spune că nu va ezita să protesteze pentru a-și apăra drepturile.