Prețul gazelor, motiv de bătălie politică/ Romgaz: Nu am identificat niciun motiv real pentru scumpirea gazelor de la 1 iulie
Compania producătoare de gaze Romgaz anunță că nu a identificat niciun motiv real ca odată cu liberalizarea pieţei, la 1 iulie, să asistăm la creşteri de preţ la gazele furnizate în piaţă. Compania reamintește că piaţa de energie şi gaze naturale va fi liberalizată după data de 1 iulie 2020. Acest anunț a fost făcut în contextul în care Senatul tocmai a respins legea care aprobă această liberalizare. Urmează, însă, o bătălie politică dură în Camera Deputaților.
„Preţul va fi stabilit de piaţă şi nu controlat de ANRE (n.r. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei). Inclusiv tarifele plătite de consumatorii finali vor fi stabilite în condiţiile pieţei, și nu vor mai trebui aprobate de autoritatea de reglementare în domeniul energiei”, a precizează Romgaz.
Guvernul Orban a eliminat prin OUG 1/2020 prevederile din controversata controversata OUG 114/2018, care prevedea prețuri plafonate la gazele livrate de producătorii interni și tarife reglementate la energia folosită pentru consumul casnic, până în februarie 2022.
Practic, prin OUG 1/2020 a fost stabilit ca piața să redevină liberă, așa cum era înainte de OUG 114, pe parcursul anului 2020. Până la data de 31 decembrie 2020, vor fi eliminate tarifele reglementate la energia electrică, iar până la 1 iulie la gazele naturale.
Pe partea de gaze, România se afla în plină procedură de infringement. Condiția pentru renunțarea din partea Comisiei Europene la această procedură este ca tarifele să fie eliminate în 2020.
În ceea ce privește energia electrică, România este obligată și de un Regulament al UE (943) din 2018 să elimine tarifele reglementate. Regulamentul este obligatoriu și obligă statele membre să lase piața energiei liberă. În cazul României, Comisia Europeană va fi îngăduitoare și nu va acționa cu procedura de infringement, condiția fiind ca tarifele să fie eliminate în 2020.
Legea de aprobare a OUG 1/2020 tocmai a fost respinsă de Senat, însă decizională este Camera Deputaților.
Reamintim că prin OUG 114, producătorii interni au fost forțați să vândă gaze pentru populație și producătorii de energie termică la preț plafonat de 68 lei/MWh, timp de trei ani. Pe partea de energie, controversata OUG 114/2018 impunea producătorilor să vândă la tarife reglementate până în 28 februarie 2022. Aceasta în condițiile în care piața energiei era deja liberalizată. Aceste prevederi au creat haos pe piața energiei și gazelor. Pe timpul verii, prețurile au crescut foarte mult pe piața liberă, iar importurile, atât de gaze, cât și de energie electrică, au fost mai mari decât în alți ani. Cei care au avut de câștigat au fost marii furnizori, care au cumpărat energie și gaze ieftine de la producători, și le-au vândut scump către consumatorii non-casnici, care se află pe piața liberă.
Citește și Senatul a respins ordonanța care modifica OUG 114. Decizia o au însă deputații