Sari direct la conținut

Cod de conduită în Guvern: Miniștrii trebuie să aibă o ținută decentă, să nu jignească și să nu accepte cadouri/ Codul a fost întocmit de Ministerul Justiției încă de pe vremea lui Tudorel Toader

HotNews.ro
Guvernul Orban, Foto: gov.ro
Guvernul Orban, Foto: gov.ro

​Executivul a publicat pe site Codul de conduită al membrilor Guvernului României, îndeplinind astfel o recomandare dintre cele incluse în Mecanismul de Cooperare și Verificare. Potrivit documentului, membrii Guvernului trebuie să aibă o ținută vestimentară decentă și să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase.

Deși par, la prima vedere, reguli de bun simț, acestea au fost subiectul unor discuții serioase cu reprezentanții Comisiei Europene.

Acest cod a fost făcut încă de acum un an de Ministerul Justiției, pe vremea lui Tudorel Toader.

Fostul ministru al justiției, Tudorel Toader, a discutat la Bruxelles, în iulie 2017, despre elaborarea acestui cod. În martie 2019, Guvernul a aprobat un memorandum privind adoptarea „Codului de conduită al membrilor Guvernului României”, autorul fiind ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Potrivit codului, miniștrii mai au obligația să folosească bunurile instituției în care lucrează doar pentru desfășurarea activităților demnității publice exercitate.

Membrii Guvernului nu acceptă, direct sau indirect, niciun fel de cadouri sau alte avantaje, patrimoniale sau nepatrimoniale, care ar putea influența sau care ar putea să fie percepute ca influențând exercitarea atribuțiilor.

Au și obligația de a declara, prin orice mijloc, orice situație de natura celor care generează conflict de interese sau incompatibilitate.

Membrilor Guvernului le este interzis să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acțiuni publicitare pentru promovarea unei activități comerciale.

Citește aici tot Codul de Conduită a membrilor Guvernului.

Publicarea Codului de conduită este una dintre cele două recomandări din MCV privind activitatea Guvernului, care ar fi trebuit implementate până în octombrie 2019, respectiv până la precedenta misiune de evaluare, potrivit Guvernului.

O nouă misiune de evaluare va avea loc în perioada 10-12 februarie 2020, experții Comisiei Europene urmând să aibă întâlniri cu reprezentanții instituțiilor responsabile în ariile vizate de MCV.

Vezi și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro