Certificat european de filiație: UE vrea recunoașterea drepturilor parentale, indiferent de modul în care a fost conceput copilul și de sexul părinților
Deputații europeni au aprobat joi o propunere pentru a se asigura că orice țară din UE recunoaște drepturile parentale acordate de un alt stat membru, care ar proteja drepturile copiilor din familii în care părinții au același sex, relatează AFP.
Textul, care intenționează să creeze „un certificat european de filiație” acceptat în întreaga UE, a fost adoptat cu 366 de voturi pentru, 145 împotrivă și 23 abțineri.
Adoptarea sa finală va depinde însă de un acord unanim al celor 27 de state membre, ceea ce este puțin probabil, având în vedere ostilitatea anumitor țări, printre care Polonia și Ungaria.
Textul, propus de Comisia Europeană, vine în urma unei hotărâri a Curții de Justiție a UE, care a decis în decembrie 2021 că Bulgaria a încălcat drepturile fundamentale ale fiicei apatride a unui cuplu de lesbiene care locuiește în străinătate, refuzând să-i elibereze o carte de identitate.
Obiectivul este de a elimina obstacolele juridice care pot apărea, de exemplu, pentru o familie în care părinții de același sex se mută dintr-un stat membru în care drepturile lor de filiație sunt recunoscute într-un altul în care nu sunt.
Ideea este de a folosi acest „certificat european de filiație” pentru a putea garanta drepturile în materie de custodie, pensie alimentară sau moștenire, fără a fi nevoie să inițieze proceduri administrative sau legale care pot fi lungi și costisitoare.
Două milioane de copii se confruntă probabil cu o situație în care părinții lor nu sunt recunoscuți ca părinți într-o altă țară a UE.
„Acest lucru are un impact asupra vieții lor de zi cu zi, asupra viitorului lor”, a subliniat raportorul textului, portugheza Maria-Manuel Leitão-Marques (S&D), miercuri, în timpul unei dezbateri în Parlamentul European.
În cadrul aceleiași dezbateri, anumiți europarlamentari precum Gilles Lebreton (Identitate și Democrație) au lansat acuzații de „imixtiune”, considerând că textul va „impune recunoașterea maternității surogat în toată Europa”.
Normele propuse nu sunt, totuși, menite să modifice politicile naționale privind dreptul familiei, care intră în competența fiecărui stat.
„În acest moment, unor părinți le este frică să călătorească sau să se stabilească în alt stat membru al Uniunii Europene împreună cu copiii lor, de teamă că trecerea unei frontiere naționale ar putea duce la pierderea legăturii legale de filiație cu copilul lor. Această situație este inacceptabilă”, a spus joi Saskia Bricmont, de la Verzi / Alianța Liberă Europeană.
Salutând poziția adoptată de Parlamentul European, belgianca a cerut Consiliului (reprezentând cele 27 de țări membre) să „respecte opinia Parlamentului pentru a pune capăt incertitudinii și a se asigura că familiile LGBTQI+ se bucură de aceleași drepturi ca alte familii.