Un scandal uriaș de fraudă fiscală zguduie partidul de guvernământ din Japonia. Patru miniștri au demisionat
Patru miniştri japonezi au demisionat joi după ce premierul Fumio Kishida a anunţat cu o zi înainte că vrea să se facă faţă unui vast scandal de fraudă financiară care zguduie partidul la putere, notează AFP.
„Mi-am prezentat demisia prim-ministrului”, a declarat joi dimineaţă colaboratorul apropiat al lui Kishida, secretarul general şi purtător de cuvânt al guvernului Hirokazu Matsuno, referindu-se la suspiciunile al căror subiect este.
Ministrul economiei, comerţului şi industriei Yasutoshi Nishimura, ministrul de interne Junji Suzuki şi ministrul agriculturii Ichiro Miyashita şi-au dat şi ei demisia, împreună cu cinci viceminiştri şi alţi responsabili, a precizat purtătorul de cuvânt.
„Neîncrederea publicului este îndreptată către mine în ceea ce priveşte fondurile politice, ceea ce duce la neîncrederea în guvern. Întrucât este în desfăşurare o anchetă, m-am gândit că ar trebui să clarific lucrurile”, declarase Nishimura mai devreme jurnaliştilor.
Potrivit presei japoneze, procurorii anchetează presupuse fraude care vizează zeci de membri ai Partidului Liberal Democrat (PLD, dreapta conservatoare) condus de Kishida, o formaţiune politică guvernând ţara aproape fără întrerupere de la înfiinţarea sa în 1955.
Dezvăluirile presei
Aceşti membri ai PLD sunt bănuiţi, potrivit mai multor media, că au omis să declare echivalentul mai multor milioane de euro încasaţi prin vânzarea de bilete pentru serile de strângere de fonduri, şi pe care partidul le-ar fi plătit apoi.
Anchetatorii ar fi interesaţi în mod deosebit de membrii celei mai importante facţiuni interne a partidului condus de fostul premier Shinzo Abe, asasinat anul trecut. Membrii săi ar fi primit aproximativ 500 de milioane de yeni (3,2 milioane de euro) pe o perioadă de cinci ani până în 2022.
Considerând că este „extrem de regretabil că situaţia a stârnit neîncrederea populaţiei”, Kishida, 66 de ani, a promis miercuri că „se va transforma într-o minge de foc pentru a restabili încrederea în guvern”, anunţând că doreşte „să treacă rapid” la noi numiri joi.
Premierul venit la putere în toamna lui 2021, deja nepopular înainte ca presa niponă să dezvăluie treptat în ultimele săptămâni acest nou scandal, este susţinut în prezent doar de 23% dintre alegători, potrivit unui sondaj publicat luni de postul public de televiziune NHK.
Scandalul a afectat imaginea guvernului Kishida
Această afacere a „slăbit considerabil sprijinul public pentru PLD şi guvernul Kishida”, a apreciat Naofumi Fujimura, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Kobe (vest).
Alegătorii „îşi exprimă îngrijorarea în faţa scandalului şi lipsei de responsabilitate percepută din partea responsabililor politici”, a adăugat el, solicitat de AFP.
Cu toate acestea, este puţin probabil ca actuala situaţie să conducă la schimbări politice în Japonia, „în special având în vedere popularitatea scăzută în sondaje a partidelor politice de opoziţie”, potrivit lui Fujimura.
Toţi miniştrii care urmează să fie înlocuiţi aparţin „facţiunii Abe”, deşi scandalul ar lovi şi membri ai grupului premierului Kishida, potrivit presei locale.
Chiar înainte de acest scandal, cota de popularitate a prim-ministrului Kishida era deja afectată de alte subiecte de nemulţumire ale japonezilor, printre care inflaţia persistentă şi scăderea yenului care slăbesc puterea de cumpărare a gospodăriilor, în pofida anunţului său de luna trecută a unui masiv plan de stimulare fiscală.
Premierul poate rămâne teoretic la putere până în 2025, dar unii analişti speculează posibila convocare a alegerilor anticipate înainte de un vot intern în PLD anul viitor care s-ar putea dovedi foarte dificil pentru el.