VIDEO Guvernul a aprobat proiectele privind justiția, transportul și plafoanele bugetare pentru care își va angaja răspunderea în Parlament
Guvernul a aprobat, în ședința de marți seara, cele trei proiecte de lege privind justiția, transportul pentru elevi și plafoanele bugetare pentru care îşi va angaja răspunderea în Parlament, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt Ionel Dancă.
Este vorba despre proiectele privind modificările la legile Justiţiei, OUG 51/2019 referitor la transportul interjudeţean de călători, respectiv legea plafoanelor bugetare şi strategia fiscal bugetară.
În cazul modificării legilor justiției se are în vedere prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor referitoare la pensionarea anticipată a magistraților, trecerea de la completuri de 2 la cele de 3 și vechimea de intrare în magistratură de la 2 la 4 ani.
”În ședința de Guvern au fost propuse spre dezbatere și adoptare proiectele de lege pentru care Guvernul urmează să-și asume răspunderea în Parlament. Vorbim de proiectul de modificare a legilor Justiției, în sensul amânării pensionării anticipate a magistraților, despre creșterea vechimii pentru accederea la INM a magistraților și despre situațiile legate de completele de judecată din trei. Având în vedere disfucționalitățile grave care ar urma să aibă loc în actul de Justiție Guvernul urmează să-și asume răspunderea în Parlament”, a declarat Ionel Dancă.
În ceea ce privește transportul interjudețean, Dancă a precizat că soluția adoptată este aceea de a permite operatorilor care dețin licențe de transport să preia copii școlari, dar și persoane vârstnice și cu dizabilități.
Guvernul urmează să trimită miercuri scrisoarea privind angajarea răspunderii, astfel încât procedura să fie una accelerată. Parlamentarii au termen trei zile de la angajarea răspunderii pentru depunerea unei moțiuni de cenzură, în caz contrar, proiectele se consideră adoptate și merg la președinte pentru promulgare.
Premierul Ludovic Orban anunțase marți seara măsurile luate în calcul privind legile justiției.
Potrivit Legii plafoanelor, bugetul pe anul 2020 va fi construit pe o țintă de deficit bugetar cash estimată la 3,6% din PIB și deficit ESA estimat la 3,58% din PIB.
Pentru anul 2019, plafonul propus pentru datoria guvernamentală, conform metodologiei UE, este de 40%, luând în considerare potențialele prefinanţări ce vor putea fi atrase în condițiile favorabile ale piețelor financiare, precum și eventualele evoluții sub așteptări atât ai indicatorilor macroeconomici, cât și ai piețelor financiare. Acest plafon este obligatoriu pentru anul 2019.
Potrivit acestuia, construcția bugetară pentru anul 2020 se bază pe o menținere a creșterii economice în jurul mediei de 4% pe termen mediu, în condițiile în care majoritatea instituțiilor financiare interne și externe anticipează o încetinire a ritmului de creștere din statele Europei Centrale și de Est.
În ceea ce privește transportul elevilor, Legea ar urma să rezolve problema creată prin OUG 51/2019, care a scos transportul şcolar din sfera serviciilor publice, lăsând la latitudinea transportatorilor acestora. Astfel, au fost afectați elevii care au domiciliul în altă localitate față de școală. Mulți transportatori nu mai opresc în anumite puncte, pentru a luat elevi, dacă acestea nu se află pe rute convenabile.