Sari direct la conținut

Noul SGG a început să-și pună oamenii pe funcții: La Transelectrica sunt aduși membri ai PNL București, printre care și Sebastian Burduja

HotNews.ro
Sebastian Burduja, Foto: AGERPRES
Sebastian Burduja, Foto: AGERPRES

​La doar două zile după ce a devenit acționar majoritar al Transelectrica, Secretariatul General al Guvernului a început operațiunea de numire a unor membri PNL sau persoane apropiate partidului pe funcții de conducere a companiei. Mai exact, SGG propune noi persoane pentru funcția de membri ai Consiliului de Supraveghere. Una dintre propuneri este Sebastian Burduja, șeful PNL Sector 1. Printre acestea se află și o persoană incompatibilă cu această funcție, dacă nu va fi schimbată din cea pe care o deține în acest moment.

Secretarul General al Guvernului, Antonel Tănase, a trimis către Transelectrica o listă cu 7 persoane pe care le propune în funcția de membri provizorii ai Consiliului de Supraveghere, în condițiile în care mandatele actuale expiră pe 29 noiembrie. În acest sens a trimis încă din 8 noiembrie o adresă către Transelectrica, solicitând completarea ordinii de zi a următoarei AGA, convocată pentru 26/27 noiembrie. Solicitarea a fost făcută la doar două zile după ce SGG a devenit acționar. Reamintim că în urma reorganizării Guvernului, Transelectrica și Transgaz au fost transferate de la Ministerul Economiei la SGG.

Printre cele 7 propuneri se află și membri PNL, de la aproape toate filialele PNL București, cel mai cunoscut fiind Sebastian Burduja. Acesta este șeful PNL Sector 1. A condus Partidul Acțiunea Civică a Tinerilor (PACT), care în martie 2019 a fuzionat cu PNL. Este fiul bancherului Marinel Burduja, fost vicepresedinte Bancorex. O altă propunere este Jean Badea, prezentat de SGG ca informatician. Este secretarul general PNL Sector 2. Altă persoană propusă este Jean Valentin Comănescu, consilier local PNL Sector 4. Este prezentat ca economist. De la PNL Sector 5 este propus Oleg Burlacu, prezentat ca avocat. Alte două propuneri sunt Luiza Popescu, inginer, și Adrian Goicea, economist. Potrivit surselor HotNews.ro, Goicea ar fi susținut de PNL Sector 3 și ar urma să fie și președintele Consiliului de Supraveghere.

O a șaptea propunere este Manuela Petronela Stan-Olteanu, care ar fi incompatibilă dacă își va păstra actuala funcție. Aceasta este și președintele Romgaz, care nu este doar producător de gaze, ci și de energie electrică. Potrivit normelor europene, o persoană care lucrează pentru un producător de energie nu poate lucra și pentru un transportator în domeniu, mai ales pe funcții de conducere. Pe același principiu, Transelectrica și Transgaz nu pot sta sub acceași umbrelă cu producătorii și acesta este și motivul pentru care au fost mutate de la Economie la SGG, în urma reorganizării Guvernului. Aceasta în condițiile în care Ministerul econmiei a fuzionat cu energia, preluând în subordine și companiile din domeniu. Manuela Petronela Stan-Olteanu a fost în guvernarea PSD administrator al Autorității Competente de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră și consilier personal al Secretarului General al Guvernului.

Vezi aici adresa SGG către Transelectrica.

Noul Secretar General al Guvernului este AntonelTănase (47 ani). Acesta este liderul PNL Sector 3, un apropiat al lui Ludovic Orban. Tănase a fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, în perioada aprilie 2007- ianuarie 2008 când ministru era Ludovic Orban, și în perioada mai-decembrie 2012. Potrivit Pressone, firmele de contabilitate ale lui AntonelTănase au avut mai multe contracte încheiate cu instituții de stat. Vezi aici cine este Antonel Tănase.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro