Sari direct la conținut

Depozitele de gaze sunt pline/ Operatorii au stocat peste cantitățile obligatorii

HotNews.ro
Conducte de gaze, Foto: OMV Petrom
Conducte de gaze, Foto: OMV Petrom

​Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) susține că stocurile de gaze realizate pentru iarnă reprezintă circa 96% din capacitatea de stocare existentă la nivel național. Practic, depozitele sunt pline, situație rar întâlnită în alți ani. Potrivit surselor HotNews.ro, ar putea fi o iarnă dificilă, motiv pentru care operatorii au depozitat mai mult decât a cerut ANRE. Reamintim că Rusia amenință cu sistarea tranzitului de gaze prin Ucraina.

Potrivit ANRE, cu tot cu stocul realizat de Transgaz, cantitățile totale depozitate sunt de 31.473.178 MWh ( 2,969 miliarde mc), cu 7.174.520 MWh (0,677 miliarde mc) mai mare decât valoarea obligatorie.

În urma activității de monitorizare, ANRE a constatat că stocul minim total a fost realizat efectiv încă de la sfârşitul lunii august 2019, iar la această dată furnizorii au înmagazinat cca 30.500.000 MWh (2,877 miliarde mc), cu 30% mai mult decât stocul minim total obligatoriu. În cazul furnizorilor, stocul minim a fost stabilit la 23.358.764,055 MWh (2,204 miliarde mc), iar în cazul Transgaz la 939.894,097 MWh (0,089 miliarde mc).

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a pomenit despre pericolul sistării tranzitului de gaze prin Ucraina de către Rusia într-o scrisoare transmisă Comisiei Europene, la sfârșitul lunii august. ANRE a scris despre un fenomen speculativ în privința prețurilor la gaze, pe „fondul unei probabilități semnificative a întreruperii în furnizarea gazelor naturale provenite de pe direcția Ucraina”.

ANRE a mai scris despre pericolul sistării tranzitului de gaze prin Ucraina și într-un document publicat în august, pentru scurt timp, pe site-ul său. Atunci arăta că pentru următoarea iarnă există „suspiciuni rezonabile” ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă, motiv pentru care ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori și trecerea unor grupuri termoenergetice pe păcură. Documentul ANRE a fost retras pentru câteva minute de pe site, chiar dacă a fost preluat de presă, și înlocuit cu unul din care au fost eliminate paragrafele referitoare la posibilitatea ca Rusia să reducă tranzitul de gaze.

Pentru mai multe amănunte, citește Scrisoare a ANRE către Comisia Europeană: Există o „probabilitate semnificativă” a sistării de către Rusia a furnizării de gaze prin Ucraina

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro