Brexit: Care sunt scenariile posibile, după decizia Curții supreme
Curtea supremă britanică a adăugat un nou episod spectaculos la saga Brexit, declarând ilegală decizia premierului eurosceptic Boris Johnson de a suspenda Parlamentul, o decizie care a antrenat imediat cereri de demisie, scrie AFP.
Care sunt scenariile posibile după această decizie, într-un grupaj realizat de agenția internațională de presă.
- Boris Johnson demisionează
Imediat după decizia Curții supreme, opoziția laburistă și scoțienii de la SNP i-au cerut premierului conservator să demisioneze.
Ajuns la putere în iulie, Boris Johnson intenționează însă să rămână la putere pentru a scoate Regatul din UE în 31 octombrie, așa cum a promis. Dacă a pierdut majoritatea în Parlament, rămâne popular în rândul unui electorat care a votat pentru Brexit în proporție de 52% în iunie 2016. Demisia sa nu ar provoca alegeri generale.
- O nouă amânare
Prevăzut inițial în 29 martie 2019, Brexitul a fost deja amânat de două ori, în lipsa unei majorități în Parlament asupra formei pe care ar trebui să o aibă divorțul.
O lege votată în 10 septembrie de deputați îl constrânge pe Boris Johnson să ceară UE o amânare cu trei luni a Brexitului. O „capitulare” în ochii săi. Premierul a afirmat că nu va cere această amânare, fără a explica în ce mod intenționează să ocolească legea. O astfel de amânare ar avea nevoie, între altele, de aprobarea celor 27 din UE.
- Alegeri anticipate
În situația de criză permanentă pe care o cunoaște Regatul, alegeri legislative anticipate par ineluctabile în săptămânile sau luni următoare și toate partidele politice se pregătesc activ.
Opoziția laburistă a decis în congresul de luni, la Brighton, că va organiza un al doilea referendum în caz de victorie, cu posibilitatea de a alege între un acord de ieșire renegociat cu Bruxellesul sau opțiunea de a rămâne în clubul european. Pentru Boris Johnson, acest scrutin este vital deoarece a pierdut majoritatea în Parlament. Paradoxal, decizia Curții supreme îi poate aduce voturi în rândul alegătorilor care acuză un complot al elitelor pentru a bloca Brexitul votat de popor.
- Brexit fără acord
Discuțiile dintre Londra și Bruxelles nu dau rezultate, cei 27 refuză o nouă amânare a Brexitului sau Boris Johnson amână alegerile anticipate și scoate țara din UE fără acord.
Acest scenariu este deosebit de temut de mediile economice, care invocă o degringoladă a lideri, o cădere a exporturilor, accese de inflație și chiar o recesiune, odată cu restabilirea drepturilor vamale și spectrul penuriei de alimente, benzină și medicamente.
Guvernului lui Boris Johnson se pregătește activ pentru acest scenariu, multiplicând anunțurile privind miliarde de lire destinate să amortizeze șocul.
- Brexit cu acord
Londra și Bruxelles reușesc să ajungă la o înțelegere privind chestiunea crucială a plasei de siguranță irlandeze, sau „backstop”, mecanismul care vizează să evite revenirea unei granițe în Irlanda între provincia britanică din Nord și republica membră a UE, în sud.
Michel Barnier, negociatorul UE pentru Brexit, a apreciat luni „dificilă” ajungerea la un astfel de acord la summitul european din 17 – 18 octombrie, în ciuda noilor propuneri formulate de Londra.
- Fără Brexit
Opoziția laburistă condusă de Jeremy Corbyn câștigă alegerile generale anticipate și, cu susținerea partidului pro-european liberal democrat (centru) și a partizanilor scoțieni ai independenței, organizează un al doilea referendum pentru Brexit, câștigat de tabăra care dorește rămânerea în blocul continental.