Planul PSD pentru a amâna votul de încredere în Parlament: cum cred social-democrații că vor reuși să-și securizeze echipa de la Palatul Victoria
Social-democrații se reunesc miercuri în ședința Comitetului Executiv în contextul în care judecătorii CCR urmează să se pronunțe pe tema interimatelor și conflictul Guvern – Administrația Prezidențială.
PSD are strategia prestabilită și urmează să fie analizată și la ședința programată cu liderii la sediul din Kiseleff. Surse social-democrate au explicat pentru HotNews.ro că liderii se așteaptă ca judecătorii Curții Constituționale să anunțe că Iohannis era obligat să semneze decretele pentru interimat.
„Cel mai probabil decizia va viza atât pe președinte, cât și Guvernul. Credem că judecătorii vor anunța că Iohannis trebuie să semneze decretele privind interimatul la ministerele în cauză, iar Guvernul va trebui să vină în Parlament pentru votul de încredere”, au explicat sursele citate.
Conducerea PSD intenționează să amâne votul de încredere în Parlament până după votul privind moțiunea de cenzură anunțată de opoziție, mai exact undeva în luna octombrie.
„Din momentul în care în care președintele semnează decretele de numire a interimarilor încep să curgă cele 45 de zile în care Guvernul trebuie să vină în Parlament să ceară votul de încredere. Opoziția să-și depună moțiunea și să vedem dacă strâng cele 233 de voturi pentru a o adopta. Când se va termina demersul lor vedem și ce strategie adoptăm”, au explicat sursele social-democrate.
Dăncilă a și lăsat de înțeles că va aștepta până după moțiunea de cenzură să ceară votul Parlamentului. De altfel, președintele PSD urmează să efectueze o vizita oficială în Statele Unite ale Americii în perioada 22 – 29 septembrie.
Social-democrații mizează pe fapul că Opoziția nu va strânge voturile necesare pentru demiterea Guvernului, iar trecerea timpului îi va avantaja pe ei prin racolarea parlamentarilor nemulțumiți din ALDE.
De altfel, după desființarea grupurilor ALDE din Parlament cel puțin 7 parlamentari trec în barca social- democrațiilor. Potrivit surselor citate calcule PSD arată astfel: 12 parlamentari de la ALDE, plus alte 10 voturi de la minorități se înregistrează 225. Pentru validarea Guvernului este nevoie de 233 de voturi, iar PSD ar mai avea nevoie de încă 10 pentru siguranță. De altfel sunt negocieri și cu oamenii de la PMP.
O decizie oficială în ceea ce privește strategia PSD pe următoarea perioadă va fi luată în ședința Comitetului Executiv a PSD.