Sari direct la conținut

Incendiile din regiunea amazoniană nu amenință cantitatea de oxigen necesară oamenilor, spun specialiștii

HotNews.ro
Incendiile din regiunea amazoniană nu amenință cantitatea de oxigen necesară oamenilor, spun specialiștii

Incendiile din pădurea amazoniană au captat atenția publicului la nivel global, în ultimele zile. Iar acestea sunt alarmante pentru o serie de motive, printre care faptul că multe specii de plante și animale, care nu se găsesc nicăieri altundeva pe planetă, se află în regiune, că pădurea tropicală reprezintă căminul mai multor comunități de oameni și că incendiile vor avea urmări în ceea ce privește criza climatică. Însă reducerea rezervelor de oxigen ale planetei nu este unul dintre aceste motive, scrie Scientific American.

În media a circulat afirmația legată de faptul că incendiile din regiune amenință cantitatea de oxigen pe care o avem la dispoziție. Președintele francez Emmanuel Macron a postat un mesaj pe Twitter pe 22 august prin care a transmis: „Pădurea tropicală amazoniană – plămânii care produc 20% din oxigenul planetei – arde.”

Însă aproape tot oxigenul pe care oamenii îl respiră provine din ocean, iar cantitatea este destulă pentru încă câteva milioane de ani. Scott Denning, profesor de științe la Universitate din Colorado, atrage atenția asupra faptului că deși aproape tot oxigenul liber din aer este produs de plante prin fotosinteză, iar o treime din fotosinteza de pe uscat are loc în pădurile tropicale, aproape tot oxigenul produs în regiunea tropicală este consumat de organismele care trăiesc acolo. Chiar dacă toată materia organică de pe planetă ar arde dintr-o dată, mai puțin de 1% din oxigenul planetei ar fi consumat. Cantitatea de oxigen este determinată mai degrabă de geologie decât de utilizarea terenurilor.

Trăgând concluziile, Denning susține că defrișările din ultimii ani amenință una dintre cele mai importante regiuni ca biodiversitate de pe Terra și că acest motiv este de ajuns pentru ca publicul să ia atitudine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro